IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и Япония обмислят по-ранно разхлабване на мерките

Повече от половината японци не одобряват действията на правителството срещу кризата, стана ясно от анкета

17:13 | 10.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте заяви, че е възможно облекчаване на мерките срещу коронавируса по-рано от планираното. Също така той призова Европейския съюз (ЕС) да гарантира, че през втората половина на тази година ще бъдат осигурени допълнителни средства от нов фонд за възстановяването на икономиката на страната, съобщава Bloomberg, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Конте, който е под натиск от коалиционните си партньори, политици и бизнес лидери след 2 месеца на ограничителни мерки срещу пандемията, коментира пред италианския вестник Corriere dela Sera, че очаква рязък спад на брутния вътрешен продукт на Италия и много тежки икономически последствия.

Италия разхлаби частично ограничителните мерки на 4-ти май, като позволи на производствените и строителните компании да възобновят дейност, а магазините да отворят от 18-ти май. По план ресторантите и фризьорските салони трябва да отворят отново на 1-ви юни, но това може да се промени.

„Събираме последните данни и спрямо тях съвместно с експертите определяме ясни правила за осигуряването на безопасност за клиентите и служителите“, коментира Конте. „Ако ситуацията остане под контрол на епидемиологично ниво, ще можем да постигнем съгласие с местните власти за по-ранно разхлабване на мерките в някои региони“, обяснява италианският премиер.

Правителството на Япония също обмисля да отмени по-рано от предвиденото извънредните мерки срещу разпространението на коронавируса в повечето провинции на страната. Това съобщиха днес японски медии, като се позоваха на правителствени източници, сред които министърът на икономиката Ясутоши Нишимура.

Според тях до четвъртък следващата седмица мерките, които са в сила до 31 май, може да бъдат отменени в 34 от 47-те префектури. Останалите, включително районът на столицата Токио, а също Осака и Киото, все още са смятани за зони, които се нуждаят от "специално внимание", предава DPA.  Ограничителните мерки в Япония не са така строги като в Европа. На хората бе наредено да си стоят у дома, ако е възможно, припомня агенцията.

Според анкета от днес на агенция Kiodo повече от половината японци не одобряват действията на правителството срещу кризата. Мнозина са недоволни от голямата продължителност на извънредните мерки, изискващи да си стоят у дома, и затварянето на много магазини и малки компании, които се борят за оцеляването си.

По данни от днес в Япония са били регистрирани 16 400 случая на заразяване с коронавирус и 630 починали. В броя на новозаразените на денонощна база има тендеция на спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още