IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран увеличава обогатяването на уран и се готви да изгони ядрените инспектори

След убийството на Мохсен Фахризаде Техеран притиска новата администрация на Джо Байдън да се върне към споразумението от 2015 г.

13:58 | 03.12.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главното ядрено съоръжение на Иран в Натанц. <em>Снимка: Zohreh Soleimani/Bloomberg</em></p>

Главното ядрено съоръжение на Иран в Натанц. Снимка: Zohreh Soleimani/Bloomberg

Иран прие закон, който разпорежда незабавно увеличаване на обогатяването на уран до нива, по-близки до необходимото за производство на оръжия, съобщава New York Times. След одобрението на парламента нормативният акт беше и бързо ратифициран и влезе в сила.

Мярката изисква и експулсиране на международните ядрени инспектори, ако американските санкции не бъдат отменени до началото на февруари. Това е изключително предизвикателство за новоизбрания президент Джо Байдън, посочва изданието.

Тези действия вероятно са цялостна реакция на Иран на убийството на учения Мохсен Фахризаде, когото американските и израелските разузнавателни агенции смятат за водещата сила на миналите усилия на Техеран за проектиране на ядрено оръжие. Ислямската република обвинява Израел и САЩ за убийството на Фахризаде и обещава да отмъсти за убийството му.

Новият закон нарежда на Иранската агенция за атомна енергия незабавно да възобнови обогатяването на уран до ниво от 20 процента. Така програмата на страната се връща обратно на максимума отпреди ядреното споразумение от 2015 г. по времето на администрацията на Барак Обама. Уранът, обогатен до това ниво, ще даде на Иран способността да превърне целия си запас в бомба в рамките на шест месеца.

Тази заповед може да се разглежда от администрацията на Доналд Тръмп като провокация. Само преди три седмици, след новините за скромния напредък в размера на ядрените запаси на Иран, Тръмп попита съветниците си за военните възможности, за да спре страната да произвежда ядрено гориво. Той е обсъждал евентуална атака с държавния секретар Майк Помпейо и председателя на обединения генерален щаб генерал Марк А. Мили, както и други служители.

Новият закон в Иран също така определя двумесечен срок за премахване на петролните и банкови санкции срещу страната, което създава потенциална криза за първите дни на администрацията на Байдън. Инспекциите, проведени от Международната агенция за атомна енергия, са основният публичен източник на информация за напредъка на иранската програма.

Изглежда, че сроковете, зададени в закона, целят умишлено да притиснат Байдън да влезе отново в ядрената сделка с Иран веднага след встъпването си в длъжност. Той заяви, че би бил готов да направи това, ако Техеран отново започне да спазва ограниченията, договорени през 2015 г.

Говорителят на иранския парламент Мохамад Бакер Калибаф, бивш командир на Корпуса на гвардейците, казва, че мярката има за цел да изпрати на Запада съобщение след атентата срещу Мохсен Фахризаде, че „еднопосочната игра е приключила“.

Парламентът на Иран, доминиран от консерватори, прие закона по време на гневна сесия, в която депутатите обсъдиха убийството на Фахризаде. Физик и високопоставен служител в Министерството на отбраната, той беше убит в петък в сложна засада, подробностите за която все още се дискутират. Редица разузнавателни служители казват, че Израел е отговорен за нападението. Израелското правителство засега не коментира случая. Законодателите на ислямската република се изправиха в залата с юмруци във въздуха, скандирайки „смърт на Израел“ и „смърт на Америка“, докато приемаха законопроекта. Всичко това се предаваше пряко по телевизията.

Президентът Хасан Рохани, чието правителство договори споразумението от 2015 г., се противопоставя на това законодателство и го определя като контрапродуктивно. "Правителството не е съгласно с това законодателство и го смята за вредно за дипломацията", коментира той преди мярката да бъде ратифицирана.

Понастоящем правителството му е задължено да изпълнява закона, въпреки че външни експерти отбелязват, че то може да се опита да забави изпълнението му, като се позове на технически предизвикателства. Увеличаването на производството до нивата, изисквани от законопроекта, ще наложи преразглеждане на инфраструктурата в главното ядрено съоръжение на Иран в Натанц - същото, което беше засегнато от опустошителна израелско-американска кибератака преди повече от десетилетие.

Иран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели, въпреки че американското разузнаване смята, че страната разполага с напълно активна, секретна програма за оръжия, ръководена от убития Фахризаде до 2003 г. Израелски служители и някои американски разузнавачи смятат, че програмата е продължила на по-ниско ниво след това.

Като налага възстановяване на нивата на производство и обогатяване, новият закон изтрива по същество и последното от основните ограничения, договорени от Барак Обама и екип от дипломати, водени от държавния секретар Джон Кери. Съгласно това споразумение, което администрацията на Тръмп изостави през 2018 г., Иран изпрати по-голямата част от ядрените си запаси извън страната, в Русия. Споразумението също ограничава обогатяването до под 4 процента.

Година след оттеглянето на Тръмп от споразумението Иран започна да възстановява запасите и да увеличава нивата на обогатяване на уран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Иран е пример как мюсулманските държави и исляма успяват да оцелеят. Някоя бяла християнска държава казва, че Иран трябва да се демократизира, да има човешки права и върховенство на закона. Друга бяла държава обаче иска Иран да продължи да бъде управляван от Гвардейците на Ислямската революция. И така Иран си остава люпило на ислямисти. В Китай например мюсулманите са пращани в лагери и превъзпитавани, но в същото време защитава мюсулмански държави,заради бизнес интереси. Великобритания зашитава Саудитска Арабия, Франция-Катар, Германия-Турция, Русия-Казакстан и Сирия. Може би само САЩ са винаги готови да избомбят и демократизрат накой ислямски катун. И така до като развитите хора се карат по между си, мюсулманите вече са 1,5 милиарда. Дай им ядрено оръжие и гледай кво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още