IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йошихиде Суга замени Шиндзо Абе като министър-председател на Япония

ЛДП използва мнозинството си в долната камара на парламента, за да посочи Суга като новия ръководител на третата по големина икономика в света

08:57 | 16.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Наскоро избраният лидер на управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) Йошихиде Суга беше избран за министър-председател на парламентарен вот, превръщайки се в първия нов премиер в страната от близо осем години насам, съобщава Bloomberg.

ЛДП използва мнозинството си в долната камара на парламента, която има право да избира премиера на страната, за да посочи Суга като новия ръководител на третата по големина икономика в света, докато се опитва да се възстанови от пандемията. След гласуването Суга трябва да влезе в кабинета на министър-председателя и да определи своя кабинет по-късно през деня.

Назначението на Суга, два дни след като беше избран за лидер на ЛДП, слага край на ерата на Шиндзо Абе, който заемаше поста министър-председател почти осем последователни години на. 71-годишният Суга, който преди това бе дясната ръка на Абе, се ангажира да запази гъвкавата фискална позиция и свръх разхлабената парична политика на бившия ръководител, известна като „абеномика“. 

Всеки знак за отклонение от „абеномиката“ може да доведе до покачване на стойността на йената и поевтиняване на акциите, което ще доведе до преоценка на перспективите за нацията. Индексът Topix за кратко се понижи, когато Абе обяви на 28 август намерението си да подаде оставка, но бързо се възстанови оттогава, като пазарните играчи видяха, че Суга ще се придържа към подход на приемственост.

За разлика от своя предшественик, който произхожда от известна в политическия свят фамилия, Суга е родом от селски район в Северна Япония, намирайки си работа във фабрика за картонени кутии, когато за първи път се премества в Токио. Той работи докато учи в университета, преди да започне политическата си кариера като секретар на политик. За първи път влиза в парламента през 1996 г.

Домът на Суга в префектура Акита, където семейството му отглежда ягоди, е една от областите, които са най-засегнати от икономическото сътресение, породено от свиващото се и застаряващо население на Япония.

Въпреки че Суга се ангажира да избере реформатори за своя кабинет, Kyodo News и други медии съобщават, че той вече е решил да задържи ключови играчи като финансови министър Таро Асо и външния министър Тошимицу Мотеги. Генералният секретар на ЛДП Тошихиро Никай също ще остане на позицията си при новата администрация, съобщиха от партията във вторник.

Ролята на главен секретар на кабинета - която Суга заемаше рекордно дълго време - ще бъде поверена на Кацунобу Като, бивш бюрократ на Министерството на финансите, който доскоро заемаше длъжността  министър на здравеопазването, според обществената телевизия NHK.

По-малкият брат на Абе, Нобуо Киши, ще стане министър на отбраната, съобщи NHK, докато настоящият министър на отбраната Таро Коно ще поеме поста министър на административните реформи.

Спекулациите за предсрочни парламентарни избори закипяха след нарастване на подкрепата за кабинета. Суга многократно посочва, че ще бъде трудно да се проведе гласуване, докато пандемията не бъде овладяна. Правомощието за разпускане на парламента за избори е на министър-председателя.

Суга коментира някои специфични въпроси, включително необходимостта от по-голяма конкуренция между доставчиците на мобилни услуги, за да се намалят разходите за домакинствата. Той каза, че Япония има твърде много регионални финансови институции и е силен привърженик на въвеждането на казино курорти за укрепване на туризма.

Въпреки че Суга има малко директен опит в дипломацията, той заяви, че съюзът на Япония със САЩ ще остане крайъгълен камък на външната политика на страната и че иска да поддържа стабилни връзки с Китай, най-големият търговски партньор на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още