IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия ще стимулира икономиката си със 72 млрд. долара допълнителна ликвидност

„По същество това означава да стимулираме растежа и да изградим много самостоятелна Индия“, каза финасовият министър на страната Нирмала Ситхараман

20:03 | 14.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нирмала Ситхараман, финансов министър на Индия. Снимка:&nbsp;T. Narayan/Bloomberg</p>

Нирмала Ситхараман, финансов министър на Индия. Снимка: T. Narayan/Bloomberg

Индия разкри подробности за своя масивен спасителен икономически пакет, който първоначално ще бъде насочен към малкия бизнес и комуналните компании, след като премиерът Нарендра Моди започна рестартирането на икономиката, информира Bloomberg.

Министърът на финансите Нирмала Ситхараман предложи 62 милиарда долара в кредитни линии за  малките компании и банките в сянка, които ги финансират, и още 10 милиарда долара за  електроразпределителите. Предстоят още стъпки, обеща тя на брифинг в сряда в Ню Делхи.

„По същество това означава да стимулираме растежа и да изградим много самостоятелна Индия“, каза Ситхараман. „Нашият фокус ще бъде върху производствените фактори, които са земя, труд, ликвидност и закони“, добави тя.

Мерките са част от спасителен пакет на стойност от 265 милиарда долара, обещан от Моди във вторник, който е еквивалент на 10% от брутния вътрешен продукт на страната.

Правителствата в целия свят вляха над 8 трилиона долара в икономиките си под формата на  фискални стимули с цел по-плавно преминаване през кризата. Пандемията и мерките за нейното ограничаване тласнаха глобалната икономика към най-лошия й спад след Голямата депресия. Индия се отправя към първото си икономическо свиване на годишна база за последните четири десетилетия.

Ситхараман каза, че стимулите ще бъдат отчасти финансирани с пазарни заеми. През този месец правителството увеличи целта си за заеми от 7,8 трилиона рупии до 12 трилиона рупии за фискалната година, която започна на 1 април.

Мерките предизвикаха похвали и съмнения. Докато банки в сянка, строителите на недвижими имоти и електроразпределителни дружества приветстваха облекченията, предлагани от правителството, някои анализатори, включително Кунал Кунду от Societe Generale SA, считат това за пропусната възможност за провеждане на големи реформи.

„Големи бяха очакванията, че това може да е моментът на това правителство за мащабни действия. Последната голяма икономическа криза за нас от 1991 г. беше основния тласък на реформи, който в крайна сметка постави страната на нова траектория към растеж“, каза Кунду. Въпреки че има вероятност да последват още няколко съобщения за стимули, „множествените мерки за ликвидност и слабите допълнителни фискални разходи“ не удовлетворяват очакванията, добави той.

Въздействието на тези мерки върху бюджета на правителството ще бъде само около 0,6% от брутния вътрешен продукт, според Соумя Канти Гош, главен икономически съветник в Държавната банка на Индия, докато Раху Божория от Barclays Bank Plc смята, че правителството може да завърши с фискален дефицит от близо 6% от БВП за разлика от предвидените 3,5%.

Спасителният пакет последва призивите на бизнеса за спасяване на работните места, особено в микро-, малките и средните предприятия - основата на икономиката от 2,7 трилиона долара - в които работят повече от 110 милиона души.

„Ние приветстваме всеобхватните и силно прогресивни мерки, обявени от финансовия министър“, каза Вену Шринивасан, председател на TVS Motor Co., коментирайки стъпките за инжектиране на ликвидност за небанкови финансови предприятия. „Мащабният фискален стимул ще помогне за подобряване на засегнатата финансова система, а положителното възприемане на бизнеса ще стимулира търсенето“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още