IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия готви ново мащабно IPO в стил „Saudi Aramco“

Правителството иска да продаде част от дела си в най-големия застраховател в страната Life Insurance Corp. of India

12:01 | 02.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бикът пред фондовата борса в Мумбай. Снимка: Getty</p>

Бикът пред фондовата борса в Мумбай. Снимка: Getty

Правителството на премиера Нарендра Моди изненада инвеститорите, като обяви, че продава част от дела си в държавния застрахователен гигант Life Insurance Corp. of India, за да изпълни целта си за продажба на активи.

Инвеститорите сравниха продажбата с тази на Saudi Aramco, в рамките на която през декември бяха набрани около 25 млрд. долара и превърнаха първичното публично предлагане (IPO) в най-голямото, провеждано някога. Петролният гигант също така успя да измести Microsoft и Apple като най-високо оценявана публична компания.

Целта на властите в Ню Делхи е продажбата да се осъществи врамките на годината, започваща на 1 април, съобщава Bloomberg.

„IPO-то на LIC е подобно на листването на Saudi Aramco за нашите капиталови пазари“, посочва Виджай Бхушан, президент на Асоциацията на националните борсови членове на Индия. Според него това ще се превърне в IPO-то на десетилетието.

Пускането в продажба обаче крие своите трудности. LIC, чиито общи активи в размер на 31 трлн. рупии (434 млрд. долара) превишават тези на всички индийски взаимни фондове, взети заедно, е поставена под специален контрол от 1956 г. Така правителството ще е необходимо да измени законодателството – процедура, която може да забави продажбата след март 2021 г. и да попречи за изпълнението на целта за рекордна продажба на акции от 2,1 трлн. рупии.

Значителният размер на LIC също така прави по-трудна за правителството продажба на голям дял от притежаваните акции. несигурността се усещаше в събота, когато в рамките на специална борсова сесия, акциите на частните застрахователи SBI Life Insurance, General Insurance Corp. of India, HDFC Life Insurance Co. и ICICI Prudential Life Insurance Co., се сринаха с между 6% и 14%.

„В деня на листването това ще се превърне в най-голямата индийска компания по пазарна капитализация, като се има предвид, че това е най-голямата компания по активи под управление“, коментира Каджал Ганди, анализатор на ICICI Securities Ltd.

Продажбата може да донесе на правителството между 850 млрд. рупии и 900 млрд. рупии, ако предлагането се осъществи в рамките на тази година, посочват анализатори на Credit Suisse.

Акците на застрахователите се представят особено добре през последните години. SBI Life беше една от четирите компании в сектора, чиито IPO-та набраха над 1 млрд. долара през 2017 г., показват данни на Bloomberg.

В миналото LIC бе използвана като надежден инвеститор за подкрепа на пазарите, чрез покупките на книжа на държавни компании. Тя притежава дялове в двуцифрени проценти в няколоко публични компании, включително Bharat Heavy Electricals Ltd. и Larsen & Toubro Ltd., чиято обща стойност възлиза на над 80 млрд. долара. Миналата година застрахователят спаси банка IDBI Bank, купувайки 51-процентен дял.

Идеята за продажба вече среща опозиция от персонала. Говорител на синдиката на служителите посочва, че подобни предлагането бибило „срещу националните интереси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още