IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските власти ще поискат от местните производители да правят вентилатори

Все още не е ясно кои компании ще бъдат призовани

14:30 | 29.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Япония планира да поиска производителите в страната да правят вентилатори в случай на недостиг заради коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

“Министерството иска да осигури възможно най-много вентилатори в допълнение на 3-те хиляди, които вече има”, заяви икономическият министър Ясутоши Нишимура. Той не посочи от кои компании правителството може да поиска да увеличат производството.

В петък американският президент Доналд Тръмп нареди на General Motors да започне производство на вентилатори, позовавайки се на закон, който му дава власт над индустрията във времена на криза.

Случаите на заразени с коронавирус се увеличават в Токио, който е пред обявяване на извънредно положение. Губернаторът на Токио Юрико Койке вече призова хората да не излизат от домовете си този уикенд.

В събота (28 март) премиерът на Япония Шиндзо Абе обеща приемането на безпрецедентен пакет мерки в подкрепа на икономиката заради пандемията от коронавирус. Той заяви, че Страната на изгряващото слънце е близо до извънредна ситуация на фона на разпространението на вируса.

„Япония едва се държи и не би било странно ако разпространението на вируса рязко се засили“, коментира Шиндзо Абе по време на пресконференция, предавана по националната телевизия. Засега обаче той се въздържа от обявяването на извънредно положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още