IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските автомобилни концерни потопиха Nikkei на червена територия

Акциите на Nissan и Mitsubishi поевтиняха съответно с 4,33% и 1,58%

12:12 | 28.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Повечето азиатски борсови индекси завършиха сесията с ръстове, докато бенчмаркът на Токийската фондова борса Nikkei приключи сесията на червена територия, притиснат от слабото представяне на японските автомобилни концерни, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei се смъкна с 0,26% надолу до равнище от 22 657,38 пункта, като основна „заслуга“ за това имаха японските автомобилни концерни Nissan и Mitsubishi, чиито акции поевтиняха съответно с 4,33% и с 1,58%.

В понеделник Mitsubishi обяви, че прогнозира по-голяма годишна загуба от очакванията на анализаторите, като в същото време компанията разкри нов план за преструктуриране, тъй като пандемията от коронавирус възпрепятства усилията ѝ за възстановяване. Оперативната загуба на автомобилния производител за годината, приключваща през март 2021 г., се очаква да достигне 140 млрд. йени (1,3 млрд. долара), се казва в изявление на концерна от днес. Анализаторите прогнозираха загуба от 54,7 млрд. йени, според средната оценка след анкета на Bloomberg. Японският производител заяви, че ще затвори свой завод в Япония, в който сглобява SUV модели Pajero, с цел намаляване на разходите.

азия азия

Южнокорейският показател Kospi поведе зелената вълна в Азия с ръст в стойността в размер на 1,76%, като индексът достигна ниво от 2256,99 пункта. Силен тласък предостави Samsung Electronics, чиито акции поскъпнаха с 5,4 на сто.

В Китай континенталният показател Shanghai composite напредна с 0,71% до 3227,96 пункта, докато индексът на борсата в Хонконг Hang Seng отчете ръст от 169,5 пункта, или 0,69%, до 24 772,76 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 записа спад от 0,39 на сто до 6020,5 пункта.

Индийският бенчмарк Nifty 50 отчете ръст от 1,06%.

Отново основна тема сред инвестиралите беше напрежението между САЩ и Китай, което продължи да ескалира в понеделник, когато от Пекин потвърдиха, че е било закрито американското консулство в Чънду. Като ответна мярка за изненадващото решение на Съединените щати от миналата седмица да затворят китайското консулство в Хюстън, Тексас, Пекин от своя страна помоли САЩ да спрат дейността си в представителството в Чънду и да изтеглят дипломатите си оттам. Ходът бе описан като "законен и необходим отговор на неразумния подход на САЩ".

И двете страни се обвиняват взаимно в незаконни действия, шпионаж и намеса във вътрешните работи, което представлява поредната ескалация във вече напрегнатите отношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още