IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският индекс Nikkei 225 завърши с ръст за осма поредна сесия

Азиатските борси приключиха деня на зелена територия на фона на речта на Доналд Тръмп по време на срещата на ООН

11:01 | 26.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари приключиха деня с положителни резултати, като вниманието на вложителите беше насочено към изявлението на американския държавен глава Доналд Тръмп по време на срещата на ООН, съобщава CNBC.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 прибави 0,39% към стойността си, достигайки 2 4033,79 пункта. Това е осма поредна сесия, в която токийският бенчмарк завършва на зелена територия.

В Южна Корея местният измерител Kospi приключи деня с ръст от 0,68% до 2339,17 пункта.

На австралийската борса показателят ASX 200 отчете повишение с 0,10 на сто до 6192,30 пункта, подпомогнат от доброто представян на компаниите от миннодобивния сектор. Rio Tinto отчете поскъпване на своите книжа с 1,26%, докато BHP Billiton прибави 1,14% към стойността на акциите си.

При китайските пазари двата основни индекса също приключиха сесията с положителни резултати. Хонконгският показател Hang Seng се покачи с 1,20% до 2 7830,05 пункта, докато континенталният бенчмарк Shanghai Composite бележи ръст с 0,92% до 2806,81 пункта.

Във вторник американският президент Доналд Тръмп заяви, че неговата страна няма да толерира повече „обиди“ по отношение на търговията.

Той отново засегна суверенитета като основна добродетел на държавите и че всичко, което желае Вашингтон, е уважение на суверенитета на страната.

Тръмп посочи, че повече няма да толерира несправедливи търговски споразумения, които разрешават на някои страни да продават продуктите си на дъмпингови цени в САЩ, да субсидират стоките си и да манипулират своята валута, като по този начин печелят нечестно предимство.

Американският държавен глава също така призова и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да произвежда повече петрол и да спре с увеличаването на цените.

Изявлението на Тръмп идва, след като търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съобщи, че САЩ са готови продължат с търговското споразумение с Мексико дори и без участието на пасивната Канада, като не изключи възможността за договаряне с Отава в бъдеще.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още