IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски министър: Очакваме парламентарни избори през октомври

ЛДП вероятно ще използва мнозинството си в парламента, за да бъде избран за премиер Йошихиде Суга, дясната ръка на Шиндзо Абе

10:23 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Franck Robichon/EPA/Bloomberg</em></p>

Снимка: Franck Robichon/EPA/Bloomberg

Японският министър на отбраната Таро Коно заяви, че очаква общи избори през октомври, което противоречи на коментарите на фаворита за следващ премиер Йошихиде Суга, според когото вотът ще се състои по-късно, съобщава Bloomberg.

Коно, също сочен за бъдещ лидер на Япония, направи своя коментар в сряда по време на онлайн форум, организиран от Центъра за стратегически и международни изследвания. Спекулациите за предсрочни избори бяха подхранени от скока в подкрепата на ерозиращия кабинет на премиера Шиндзо Абе в анкети, публикувани през изминалата седмица, точно когато Йошихиде Суга се очерта като фаворита, който да го наследи. 

Суга, за когото се очаква да бъде избран за лидер на управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) през следващата седмица, когато Абе подаде оставката си по здравословни причини, заяви във вторник, че страната не е в ситуация за провеждане на предсрочни парламентарни избори, предвид продължаващата неспособност на страните по света да овладеят пандемията от коронавирус. Очаква се ЛДП да използва мнозинството си в парламента, за да бъде избран Суга, дясната ръка на Абе, за министър-председател на 16 септември.

Анкетите показват, че повечето хора се противопоставят на идеята за гласуване преди края на 2020 г.

По-малкият коалиционен партньор на ЛДП, Комейто, изрази предпазливост по отношение на идеята за предсрочни избори. Лидерът на партията Нацуо Ямагучи заяви по-рано тази седмица, че справянето с коронавируса трябва да бъде приоритет.

Новата обединена опозиция в същото време избра Юкио Едано в опит да предложи по-убедителна алтернатива и по-силено представяне в кампаниите. Разширената Конституционнодемократическа партия има 149 членове в двете камари на парламента, в сравнение с почти 400 на ЛДП.

Партията на Абе, която управлява Япония почти без прекъсване от 1955 г., на практика почти сигурно ще запази мнозинството си на следващите избори заради силното финансиране и степента на обществена подкрепа, доста по-голяма от тази на опозицията.

Втората вълна от инфекции с коронавирус в Япония отслабва през последните седмици, като на 9 септември бяха съобщени около 500 нови случаи на заразени, около една трета от нивата, наблюдавани месец по-рано. Икономическите ефекти от пандемията са критични, като страната отбелязва най-лошото си икономическо свиване през тримесечието април-юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още