IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония започва да измества производството си извън Китай

Целта на правителството на премиера Шиндзо Абе е да изгради по-устойчиви вериги на доставка, които да не зависят от една държава

15:57 | 22.04.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Японският производител на потребителски продукти Iris Ohyama ще стане първата компания от островната страна, която ще получи държавна помощ за изместване на своето производство извън Китай като част от усилията на Токио да изгради по-устойчиви вериги на доставка за бизнеса, съобщава Nikkei Asia Review. 

От юни Iris ще започне да произвежда маски за лице във фабриката си Kakuda в своя завод, разположен в префектура Мияги в Северна Япония. Целта на компанията е да прекъсне зависимостта си от задграничните доставчици. Тя планира да започне да произвежда 150 милиона маски месечно до август.

Правителството задели повече от 240 млрд. йени (2,2 млрд. долара) в допълнителния бюджет за фискална 2020 г., за да подготви субсидии за компании, които реорганизират своите вериги на доставка.

Първоначално Iris е имала намерение да използва държавна субсидия, която насърчава производството на маски. Сега тя ще кандидатства и за субсидията за пренастройване на своите вериги на доставка. Общата инвестиция за стартиране на производството на маски в Япония ще нарасне до 3 млрд. йени от първоначалния план от 1 млрд. йени, за които дружеството се надява субсидиите да покрият приблизително 75% от стойността.

В момента Iris произвежда маски за лице в китайските си фабрики в пристанищния град Далиан, провинция Ляонин и в Сучжоу, западно от Шанхай, от нетъкан текстил и други основни материали, закупени от местни компании.

Разпространението на коронавируса е спряло производството и логистиката по целия свят, като особено уязвими са японските компании, които разчитат на Китай за повече от 20% от нуждите им от части и материали.

Премиерът Шиндзо Абе се обяви в подкрепа на инвестициите за укрепване на мрежите за производство и снабдяване в страната. "Продуктите, които зависят от една държава и имат висока добавена стойност, ще бъдат върнати в Япония като производствени бази", каза Абе по време на заседание на правителството през миналия месец. „Дори продуктите да не зависят от един народ и да нямат висока добавена стойност, производството ще бъде диверсифицирано към Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН)“, подчерта японският премиер.

Правителството ще настоява компаниите да обмислят дали могат да поддържат стабилни поръчки и производство по време на криза. То също така ще подкрепи реформи в отрасли като производството на автомобилни и електронни части.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Хохохи, добър ден на новата реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
"Общата инвестиция за стартиране на производството на маски в Япония ще нарасне до 3 млрд. йени от първоначалния план от 1 млрд. йени, за които дружеството се надява субсидиите да покрият приблизително 75% от стойността."Другари нека дадем и так далее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още