IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония спря 1,6 млн. ваксини на Moderna

Причината е евентуално замърсяване при производствения процес

22:33 | 26.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angus Mordant/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

Япония блокира използването на 1,63 милиона ваксини Moderna, произведени в Испания, поради евентуално замърсяване при производствения процес, съобщи Euronews, цитирана от БГНЕС.

Здравните власти в Токио обявиха, че в неизползвани флакони от ваксините са открити "аномални вещества". Възможно е на хората да са приложени дози от замърсените препарати, но до момента не са докладвани неблагоприятни странични ефекти, съобщиха от Министерството на здравеопазването в страната.

Но Takeda Pharmaceutical - японска компания производител на лекарства, отговарящ за продажбите и разпространението на ваксината, заяви, че е взел решение да блокира използването на 1,63 милиона дози, произведени в същата производствена линия.

Компанията заяви, че е помолила Moderna да проведе спешно разследване, и е препоръчала на здравните власти и институции в Япония да не прилагат ваксини, произведени от завода на Moderna в Испания.

Японските власти оповестиха и партидните номера на ваксините, така че пациентите, ваксинирани със съмнителните препарати, да могат да се консултират с медицински специалисти, ако изпитват дискомфорт.

Решението за спиране на ваксинацията с тези партиди от препарата поражда опасения от недостиг на ваксини, тъй като страната се опитва да ускори ваксинациите предвид увеличаващия се брой на новозаразените с COVID-19.

Япония разчита изцяло на ваксини, разработени от чужбина, произведени от Moderna, Pfizer и AstraZeneca.

Около 43% от японското население е ваксинирано с две дози, а повече от 54% от гражданите са получили една доза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още