IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония планира да удължи извънредното положение до 31 май

Удължаването означава, че губернаторите ще останат овластени да принуждават предприятията да затварят врати и да призовават гражданите да останат в домовете си

16:30 | 03.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Bloomberg

Японският министър-председател Шиндзо Абе планира да удължи извънредното положение в страната заради избухването на коронавируса до 31 май, съобщава Bloomberg. 

Губернаторът на Токио Юрико Койке потвърди в жива видео връзка в неделя (3 май), че министърът на икономиката Ясутоши Нишимура ѝ е споделил, че правителството ще удължи мерките до края на месеца.

В четвъртък (30 април) Абе сигнализира, че ще бъде трудно да се премахне извънредното положение на 6 май, както първоначално беше планирано, като се позова на тежкото положение на здравната система. Удължаването означава, че губернаторите на японските префектури, които до голяма степен подкрепят спазването на мерките, ще останат овластени да принуждават предприятията да спират работа и да призовават гражданите да останат в домовете си.

Броят на новите случаи на заразени с коронавирус в третата по големина икономика в света се намира в низходящ тренд, което поражда надежди, че правителствените мерки имат ефект. Експертите предупреждават за рисковете около свалянето на гарда твърде рано, тъй като ограниченото тестване затруднява реалната оценка на реалния размер на инфекцията.

Към днешната дата Япония е регистрирала около 14 800 случая на зараза, което я прави страната с най-ниска заболяемост сред седемте най-големи икономики в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още