IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отпуска 2,5 млрд. долара за справяне с проблемите около коронавируса

Шиндзо Абе обеща повече тестове и помощ за родителите

14:34 | 29.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Японският премиер Шиндзо Абе се опитва да се справи с критиките за действията си срещу разпространението на коронавируса, като обеща подкрепа за онези, които губят доходи, и обеща да увеличи броя на наличните тестове, пише Bloomberg.

В първата си голяма пресконференция по повод вируса, Абе заяви, че ще използва останалите 2,5 млрд. долара резерв от бюджета за текущата година, за да изготви втори пакет в рамките в рамките на следващите 10 дни. Целта на този ход е справяне с вируса и икономическите проблеми, свързани с него.

Абе, който имаше сравнително спокоен подход към коронавируса след разрастването на епидемията в Китай в края на миналата година, шокира мнозина в понеделник, като призова училищата в страната да затворят врати за около месец.

„Затварянето на училищата е тежест за родителите“, коментира той. „Но най-важното е здравето и безопасността на децата. Трябва да се подготвим срещу риска от заразяване, така че ви моля за разбиране“.

Новият пакет от властите ще включва подкрепа за малки фирми, засегнати от забавянето на икономиката. Родителите, които губят заплати, тъй като трябва да си вземат почивни дни, за да гледат децата си, ще бъдат компенсирани, обясни Абе.

Той разкри, че е чул много оплаквания на хора, които са искали да бъдат тествани за вируса, но в здравните центрове са им отказали. По думите му проблемът ще бъде решен чрез увеличаване на капацитета на частния сектор, а в момента се разработва нов 15-минутен тест. Над 4000 теста са на разположение всеки ден в Япония, твърди премиерът.

Случаите на заразени в страната се увеличават. Досега броят им е над 200, като се изключат тези на круизния кораб Diamond Princess, които са под карантина в Йокохама.

Властите настояха за отменянето на големи спортни и културни събития или отлагането им за след няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още