IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчита спад на фалитите през май до 56-годишно дъно

Показателят се понижава за първи път след осем поредни месеца на растеж на фона на ограничителните мерки, въведени от правителството за превенция срещу COVID-19

15:07 | 09.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пешеходна пътека в търговския район Гиндза, Токио. <em>Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg</em></p>

Пешеходна пътека в търговския район Гиндза, Токио. Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Броят на фалитите в Япония се понижава през май на годишна база, след като този показател отчете ръст в осем поредни месеца, съобщава Nikkei Asia Review.

Положителните данни са изненадващи на фона на негативното въздействие на временното затваряне на бизнеса и спада в потреблението на фона на коронавирусната пандемия.

Компанията за финансови изследвания Tokyo Shoko Research посочва, че спадът при фалитите вероятно е аномалия и се очаква показателят да нарасне отново през следващите месеци. Дружеството съобщи, че броят на компаниите, подали заявления за защита от фалит, е намалял с 55% до 314 през май спрямо година по-рано, което е най-малкият брой от 56 години.

„Числото очевидно не отразява реалното състояние на много бизнеси“, коментира данните Шигенобу Абе, анализатор в компанията за финансови изследвания Teikoku Databank. Той смята, че ключова причина за изненадващите данни е, че много адвокатски кантори и местни съдилища може да са спрели операциите си през май поради пандемията. 

От всички компании, които са подали молба за защита от фалит през май, 87 са жертви на пандемията, като и тук се забелязва спад с 16% спрямо април. Към 5 юни 222 компании са прекратили дейността си заради коронавируса.

Спадът на броя на фалитите през май е предшестван от осем последователни месеца на повишения. Абе предупреди, че ще има "възстановяване" в броя на случаите на несъстоятелност още през юни, тъй като пандемията продължава да действа в голяма част от света.

Освен хотелите и ресторантите, които бяха силно засегнати от коронавируса, в момента значително по-широк кръг от индустрии е изправен пред екзистенциална заплаха. Дори отдавна установените марки и магазини не бяха пощадени. На 15 май големият производител на облекло Renown подаде молба за защита от фалит заради дълг от 13,9 млрд. йени (130 млн. долара), превръщайки се в първата компания, регистрирана в Япония, която потърси подкрепа.

Към днешна дата 17 компании за производство на храни, включително такива за кетъринг услуги, 4 оператори на сватбени зали и 3 дружества за погребални салона, са обявили несъстоятелност, сочат проучванията на Tokyo Shoko. Въпреки че хотелите и ресторантите все още представляват близо 30% от общите случаи на банкрут, все повече индустрии биват засегнати от ефектите на коронавирусната пандемия.

Автобусният оператор със седалище в Сайтама Maruken Jidosha подаде заявление за защита от фалит заради натрупан дълг в размер на 500 млн. йени на 15 май, като стана първият в своята индустрия, обявил несъстоятелност заради пандемията. "Приходите на автобусните компании намаляха с една трета, тъй като много хора се въздържаха от пътувания", посочи говорител на компанията пред Nikkei Asian Review. Maruken търси спонсори, които да ѝ помогнат да продължи да поддържа своя бизнес. „Не знаем кога нещата ще се върнат към нормалното си състояние“, добави говорителят.

Веригата ресторанти за юфка Tokyo Mimiu  също затвори шест заведения в Токио и в други райони на Канто на 19 май, като приключи дейността си след близо 50 години активно присъствие.

Въпреки че правителството премахна извънредното положение в страната на 25 май, анализаторите не очакват скоро потреблението и икономическата активност да се върнат към нивата отпреди пандемията. „Страхът от втора вълна остава, тъй като вирусът не е изчезнал“, посочва Масамичи Адачи, главен икономист в UBS Securities.

Само няколко дни след премахването на извънредното положение в страната правителството задейства системата за предупреждение в Токио, тъй като новите случаи на инфектирани с коронавирус отново започнаха да се увеличават. 

Teikoku Databank очаква делата за фалит през тази година да достигнат 10 000 броя за първи път от седем години, а собствениците и операторите ще предпочетат да затворят над 25 000 предприятия на фона на несигурността. Много собственици на фирми се надяваха, че операциите им ще се възстановят до предпандемичните нива след премахването на извънредното положение, но реалността е много по-сурова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още