IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония инвестира 10 млрд. долара мащабна смяна на фокуса от петрол към втечнен газ

Токио ще се опита да подпомогне страните да ограничат своята зависимост към петрола, като разработи съвместни проекти за втечнен природен газ

20:40 | 24.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Публичният и частният сектор в Япония планират да инвестират 10 млрд. евро за разширяване на използването на втечнения природен газ (LNG) по света на фона на растящите сътресения в Близкия Изток, които удариха сериозно петролните пазари и изстреляха нагоре цените на горивата, съобщава Nikkei. 

Токио предвижда финансиране на проекти като преработвателни централи, входящи терминали и производство на енергия.

Японският министър на търговията Ишу Сугавара ще обяви този план по време на годишната Конференция на производителите и потребителите на втечнен природен газ в четвъртък.

Въпросните 10 млрд. долара включват финансиране от представители на публичния сектор като Японската банка за международно сътрудничество (Japan Bank for International Cooperation), както и от държавната Japan Oil, Gas and Metals National Corp., различни търговски къщи и финансови институции.

Nippon Export и Investment Insurance ще предложат пълно покритие на финансирането на свързаните с LNG проекти чрез чуждестранни фондове и други институционални инвеститори.

Япония внася LNG вече пет десетилетия и остава най-големият купувач на този ресурс в света. Нейните компании имат богат опит, който ще бъде ценен за пазари като Китай и страните от Югоизточна Азия, където растежът на икономиката подхранва и търсенето на LNG.

Горивото предлага начин на вносителите на енергия да намалят своята зависимост от суровия петрол, който купуват от няколко държави, групирани в Близкия изток, където американските санкции срещу Иран и неотдавнашната атака на дронове върху саудитски петролни съоръжения повдигнаха въпроси за перспективите относно петролните доставки. Бедната на ресурси Япония внася близо 90% от петрола от този регион.

От друга страна Близкият изток произвежда едва 20% от световните количества LNG, което е значително по-малко от 60-те процента, зад които страните от региона стоят по отношение на петрола.

Япония ще представи своя план на събитието в четвъртък за обучение на 500 експерти в области като LNG технологии и проекти за екологични регулации, с прогноза за по-голямо търсене на горивото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още