IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония, Индия и Австралия с обща търговска инициатива срещу Китай

Министрите започнаха незабавно договаряне на детайлите около инициативата за укрепване на веригите за доставка, която да бъде пусната по-късно тази година

13:11 | 01.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Министрите на търговията на Япония, Индия и Австралия се споразумяха във вторник да работят за постигане на устойчивост на веригата за доставки в индо-тихоокеанския регион. Трите държави се стремят да работят заедно, за да се противопоставят на господството на Китай в търговията, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Министрите започнаха незабавно договаряне на детайлите около инициативата за укрепване на веригите за доставка, която да бъде пусната по-късно тази година, се казва в съвместно изявление.

Търговският министър на Япония Хироши Каджияма, на Индия Пиюш Гоял и на Австралия Саймън Бирмингам присъстваха на видеоконференцията във вторник следобед, се казва в изявлението. Те призовават и други страни в региона, които споделят тяхната позиция, да участват в инициативата.

Трите държави се стремят да изградят по-силни вериги за доставки, за да се противопоставят на господството на Китай, тъй като търговското и геополитическо напрежение ескалира в целия регион, съобщи Bloomberg през август, позовавайки се на източници в Токио и Ню Делхи, запознати с въпроса.

Япония, Австралия и Индия, заедно със САЩ, са членове на Четиристранния диалог за сигурност - група за консултации по националната сигурност.

Висш американски дипломат заяви в понеделник, че САЩ биха искали да започнат да официализират тази група като база за по-широк алианс по сигурността в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още