IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е зеленото петно на картата на азиатските борси днес

Комбинацията от по-строги мерки в някои части на Азия и разхлабването им в други ръководеше инвеститорските настроения по време на сесията

11:32 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския затвориха след смесено представяне в сряда, докато страните в региона продължиха да прилагат мерки за борба с пандемията от коронавирус, информира CNBC.

В Япония измерителят Nikkei 225 се повиши с 2,13% до 19 353,24 пункта, след като акциите на Fast Retailing  поскъпнаха със 7,7%. Индексът Topix добави 1,59% и приключи сесията на ниво от 1425,47 пункта.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai composite намаля с 0,19% до 2815,37 пункта. Измерителят Shenzhen composite се понижи с 0,16% до 1740,65 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng отписа 1,37% до 23 921,11 пункта.

В Южна Корея показателят Kospi  затвори с понижение от 0,9% при 1807,14 пункта. Междувременно австралийският бенчмарк  ASX 200 се понижи с 0,86% до 5206,90 пункта.

Към 11:18 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,8 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,614 за щатски долар.

Развитието на глобалната пандемия на коронавирус продължава да бъде във фокуса на инвеститорите, тъй като в последните дни в някои части от  региона се налагат по-строги мерки за социално дистанциране за ограничаване на разпространението на болестта.

Хонконг удължи забраната си за събиране на повече от четирима души на публични места. Баровете в автономния град  ще останат затворени до 23-и април, съобщава Ройтерс. Японският премиер Шиндзо Абе обяви във вторник извънредно положение за борба с коронавируса в големите населени центрове. Сингапур също прие набор от закони, които забраняват събирането на големи групи от хора както в частни, така и в публични зони, според съобщенията на местните медии.

Междувременно Китай премахна ограниченията за пътуване в Ухан, считано от сряда, отбелязвайки края на блокадата от 23-и януари.

"Продължаваме да бъдем предпазливо оптимистични по отношение на Китай", казва Никола Йео от Aberdeen Standard Investments.

"Все още вярваме, че от икономическа гледна точка Китай вероятно ще бъде първата страна, която ще излезе от това положение ... и Поднебесната империя вече е в процес на рестартиране на икономиката", добави Йео, макар да предупреди, че пазарите вероятно ще остават волатилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още