IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Икономиката е уязвима за по-рисковите кредитни практики на финансовите компании

Ако тази ситуация се запази, способността за покриване на загуби в случай на стрес ще намалее, засилвайки натиска върху икономиката, предупреждава регулаторът

10:54 | 24.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управителят на Японската централна банка Харухико Курода.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) предупреди, че банковата система на страната става все по-крехка, тъй като финансовите компании стимулират рисковите заеми и инвестиции в среда на свръх ниски лихви, съобщава Ройтерс.

„Нивото на растеж на разходите за кредити остава ниско, но наскоро започна да се ускорява, особено за регионалните финансови институции“, посочва японският банков регулатор в доклад, анализиращ банковата система на островната страна. 

Регионалните банки активно поемат рискове чрез кредитиране и инвестиции, тъй като продължаващите условия на свръх ниски лихвени проценти и намаляващото местно население ги подтикват да търсят по-висока възвръщаемост.

„Тъй като те не са успели да осигурят адекватна възвръщаемост по отношение на свързаните с тях рискове, коефициентът им на капиталова адекватност продължава умерено да се понижава“, се посочва още в доклада.

Според ЯЦБ, ако тази ситуация се запази, способността за покриване на загуби в случай на стрес ще намалее, засилвайки натиска върху икономиката чрез отслабване на финансовото посредничество.

Основните финансови компании също разшириха кредитирането в чужбина, което прави банковата система на Япония по-податлива на въздействието на икономическите условия отвъд граница, се казва още в доклада.

Проучването на ЯЦБ е сред факторите, които деветчленният съвет на регулатора вероятно ще разгледа внимателно при вземането на решение за паричната политика при преразглеждането на нейния курс на 30-31 октомври.

Неуспехът да ускори темпа на инфлацията до целта от 2% принуди ЯЦБ да поддържа мащабната си програма за стимулиране за по-дълго време от очакваното.

Управителят на регулатора Харухико Курода подчерта, че централната банка внимателно ще прецени ползите и разходите от всяко по-нататъшно облекчаване на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още