IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическото напрежение понижи настроението на борсите в Азия

Петролните компании записват поскъпване на своите акции на фона на инцидентите в Ормузкия проток

10:25 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-голяма част от борсовите индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха последната сесия от седмицата с понижения на фона на растящото геополитическо напрежение във връзка със сваления американски безпилотен самолет в района на Ормузкия проток, за който инцидент Вашингтон подозира Техеран, съобщава CNBC. 

Континенталният китайски бенчмарк на Шанхайската фондова борса Shanghai composite напредна с 0,30 на сто до 2996,02 пункта.

Хонконгският показател Hang Seng се раздели със 137,18 пункта, или с 0,48%, като завърши деня на ниво от 28 413,25 пункта.

Акциите на HSBC, които се търгуват на борсата в Хонконг, поевтиняха с 0,84%.

Индексът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 отчете спад от 204,22 пункта, или 0,95%, до 21 258,64 пункта.

Книжата на автомобилния концерн Mitsubishi Motors отчетоха спад от 0,20% в стойността си. Bloomberg съобщи, че мандатът на бившия шеф на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон като председател на дружеството не е бил подновен, като на негово място е назначен главният изпълнителен директор на дружеството Осаму Масуко.

В Япония инфлацията продължава да изостава далеч от целта на централната банка. Базисната инфлация, която се следи засилено от монетарните власти и не включва силно променливите цени на пресните храни, се повиши с 0,8% на годишна база през май. През април този ценови индекс се бе повишил с 0,9%. Средно обаче експертите очакваха още по-слаба стойност за май.

а1 а1

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) нараства с 0,5% през май на годишна база, показват още официалните данни.

Южнокорейският измерител Kospi се понижи с 0,25 на сто до 2125,86 пункта.

Акциите на LG Chem поевтиняха с над 1%.

В Австралия, местният показател ASX 200 също отчете спад от 0,55% до 6650,80 пункта.

Книжата на компанията за биотехнологии CSL отбелязаха спад в своята цена от над 3%.

Основна тема във фокуса на инвеститорите е засилващото се напрежение в Близкия Изток, където иранска ракета порази американски безпилотен самолет, което накара мнозина анализатори да сигнализират за възможен военен конфликт.

Това, както и коментарът на президента на САЩ Доналд Тръмп за ситуацията, отново повишиха петролните цени. В последните часове на азиатската търговия сортът Брент поскъпна с 0,11% до 64,52 долара за барел.

Книжата на петролните компании в региона отчетоха ръст в стойността си. Австралийската Beach Energy регистрира поскъпване на акциите от 3,21%, докато цената на книжата на Santos се повиши с 1,69 на сто.

Йената, която често е определяна като валута убежище, се търгуваше при 107,07 йени за долар.

Вижте и коментара по темата на Софи Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още