IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция заподозря в корупция ръководителя на Японския олимпийски комитет

Разследваният Цунекадзу Такеда е втори братовчед на настоящия император на Япония Акихито

15:49 | 11.01.19 г.
<p>
	Президентът на Японския олимпийски комитет Цунекадзу Такеда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Японския олимпийски комитет Цунекадзу Такеда. Снимка: Ройтерс

Президентът на Японския олимпийски комитет Цунекадзу Такеда е в процес на разследване от френската прокуратура заради подозрения в корупционни практики, свързани с успешната кандидатура на Япония за домакин на Олимпийските игри през 2020 г., съобщава Ройтерс. 

71-годишният Такеда е втори братовчед на настоящия император Акихито.

Той е член на олимпийския комитет от 1987 г. и става негов президент през 2001 г.

Според запознат със случая източник Такеда е обвинен от националната финансова прокуратура в Париж още през декември. Съдията по делото Рено ван Румбеке е заподозрял ръководителя на олимпийския комитет в даване на подкупи за избирането на островната страна за домакин на игрите.

В Токио Такеда заяви, че не е извършил неправомерни действия, отричайки да е бил обвиняван от френската прокуратура.

Според френските закони обвинителният акт означава, че Такеда вече се третира като „официално заподозрян“, но пълно обвинение се отправя само след стартиране на делото в съда.

„Извинявам се за големите притеснения, причинени на японските граждани, които предоставиха своята подкрепа за Олимпийските игри и Параолимийските игри в Токио“, заяви Такеда.

Международният олимпийски комитет (МОК) заяви, че е осъществил връзка с френските съдебни органи и е уговорена официална среща по-късно днес.

Такеда е член на МОК от 2012 г. и ръководи неговата маркетингова комисия.

През 2016 г. френската прокуратура обяви разследване срещу Японската тръжна комисия, която, според предоставената информация, е била извършила плащания в размер на 2 млн. долара към сингапурската консултантска компания Black Tidings.

През 2017 г. Такеда заедно с други представители на комитета са били доброволно разпитани от японските съдебни органи по искане на френските власти във връзка с плащанията, съобщава местната агенция Kyoto News.

По това време не са повдигнати никакви обвинения срещу тях.

Сингапурската Black Tidings се ръководи от Ян Тан Тонг Хон, който е тясно свързан с Папа Касата Дикс, син на разследвания за корупция бивш шеф на международната атлетика Ламин Дикс.

Японските служби заявиха, че двете плащания са били легитимни хонорари за консултантски услуги, а губернаторът на Токио Юрико Койке сподели, че е „много изненадана“ от новината за разследването на Такеда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още