IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Вероятността за срив на пазара нараства, ако подемът при акциите продължи

Инвеститорът предупреди, че сега моментът не е добър за покупка на акции, тъй като те не са в началото на "бичия" пазар, както твърдят анализаторите напоследък

22:50 | 08.04.13 г.
Фабер: Вероятността за срив на пазара нараства, ако подемът при акциите продължи

В краткосрочен план американският фондов пазар е свръхизкупен и ако добави нови печалби в краткосрочен план, това вещае сериозни неприятности, заяви издателят на Gloom, Boom & Doom Report Марк Фабер пред CNBC.

“Ако продължим да се движим нагоре, вероятността от срив става все по-висока“, предрича Фабер. По думите му това може да се случи „някъде през втората половина на годината“.

Според неговите изчисления „бичият“ пазар е започнал пред 4 години, но напоследък акците на важни компании като Oracle и FedEx са регистрирали отстъпление.

„Можем ли да вървим нагоре само благодарение на акциите на няколко компании като Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Wal-Mart и прочее?“, попита риторично Фабер и сам си отговори: „Вероятно“. „Бихме могли да стигнем нов връх при Standars & Poor's 500, но при много малко акции, достигнали нови висоти“, подчертава той.

Инвеститорът предупреждава, че сега не е много добър момент за покупки на акции, тъй като смята, че те не са в началото на „бичия“ пазар, както предсказаха мнозина анализатори през последните няколко седмици.

Същевременно той каза, че е загрижен за възможността от нова финансова криза, която според него би могла да бъде по-тежка от връхлетялата световните пазари през 2008 г. „Следващата криза ще доведе до дефлационен срив. И до сваляне на правителства. С други думи, ние може да станем свидетели на пълен крах на доверието в системата“, убеден е инвеститорът.

Той е загрижен и за нарастващото международно напрежение, причинено от заплахите, които идват откъм Северна Корея.

„Не мислете, че севернокорейците действат самостоятелно“, предупреждава Фабер. Китай е в тайно споразумение със севернокорейците въпреки твърдия тон срещу Пхенян през уикенда, твърди той.

Китайският министър на външните работи заяви, че няма да позволи „създаването на раздори“ пред прага си, докато президентът на страната Си Дзинпин изглежда смъмри Северна Корея в своя реч, в която отбеляза, че на нито една държава не трябва да бъде позволявано да създава хаос „за собствена изгода“.

Според Фабер по принцип Северна Корея е държава, която трудно би произвела и велосипед. „Те на практика нямат никакви индустрии. Как е възможно да имат ядрена технология? Как биха могли да снабдяват Иран с оръжия?“, пита се той. За него отговорът е: „Китай използва севернокорейците“, за да вършат неговата мръсна работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още