IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евентуален фалит на Evergrande - оздравяващ ефект за китайската икономика?

Задълженията на компанията може да са по-големи, коментира Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RokSure

22:58 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите започнаха да подлагат под съмнение ситуацията в Китай и данните, които излизат от различните компании след кризата с китайския имотен гигант Evergrande. Не може да се прогнозира точно какви действия ще предприеме Пекин, но един евентуален фалит може да има оздравяващ ефект за икономиката. Това коментира Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RokSure, в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Анализаторите започнаха да сравняват ситуацията с Lehman Brothers в САЩ, но на пръв поглед мащабите не са същите. Балонът в имотния сектор на китайската икономика е очевиден - тези аларми светват вече няколко пъти и това е най-серозно и бързо развиващият се сектор в страната, отговорен за над 15% от БВП", каза Стойчев. 

Все още не се знае дали това е цялата картина и задълженията на компанията не са по-големи, коментира той. "От години подлагам под съмнение данните от Китай. В много от случаите в последствие сме се уверили, че данните не отговарят 100% на истината. Не е някакъв прецедент, така че се съмнявам за точните суми на дълга. Ясно е, че има огромен дълг, но дали е 300 млрд. или 600 млрд.?", твърди той.

"Няма как да сме сигурни до каква степен е големината на този проблем. За китайската икономика, ако наистина са 300 млрд., не е кой знае какъв проблем компанията да бъде оздравена", каза Стойчев, но напомни, че китайското правителство винаги е действало по-различно от Запада и оставянето компанията да фалира може да има оздравяващ ефект за икономиката.

"Не изключвам и двата варианта. Предстои да видим какви ще бъдат реакциите, но се съмнявам, че мащабите на компанията са толкова големи, че да не може да фалира,", коментира Стойчев.

Проблемите не са нерешими и пазарите се стабилизираха след сътресенията в началото на седмицата. "Апетитите към поемане на риск от страна на инвеститорите доста бързо се връщат", каза Стойчев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още