IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ескадроните на смъртта в Кабул

Маските на „мирните талибани“ паднаха по-бързо и от така популярните сред местните деца хвърчила

11:14 | 20.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/STRINGER</em></p>

Снимка:  EPA/STRINGER

PR усилията на талибаните, според които те ще поемат властта в Афганистан като един вид ангели на мира, бяха прекратени само след няколко дни.

Сега светът е ужасен от брутално риалити шоу от Кабул. Радикалната ислямска милиция поддържа „черни списъци“ на хората, които трябва да бъдат арестувани.

Става дума за хора, които са работили на ключови длъжности при предишната власт или са сътрудничили на военнослужещите от САЩ и останалите държави от НАТО, става ясно от доклад на Норвежкия център за глобален анализ (RHIPTO), изготвен за ООН.

„Талибаните активизират преследването на всички представители и привърженици на падналия режим, като в случай на неуспех тяхна цел ще бъдат семействата на тези хора. Те ще бъдат арестувани и наказани съгласно собствените им интерпретации на шариатските закони... На най-сериозен риск са подложени лицата, заемащи ключови позиции в армията, полицията и следствените отделения“, се казва в информацията. В черния списък са попаднали много от хората, които се намират на летището в Кабул с надежда да бъдат евакуирани.

Така че може би трябва да се опасяваме, че афганистанците, които са сътрудничили на войските на НАТО и САЩ, ще станат жертви на „изтезания и екзекуции“ заедно със своите роднини. Това показват и последните случаи - роднина на журналист от Deutsche Welle, когото талибаните издирваха, беше убит в западната част на страната.

Снощи пък САЩ разработиха план да изкарат около 6000 души от страната с 20 полета. С деветия си евакуационен полет Бундесверът пък доведе в безопасност около 1200 души от понеделник насам. Въпреки това, след като талибаните строго контролират достъпа до летището, кампанията за освобождаването се превърна в риск за живота на много от тези, които все още са в капан.

Ясно е едно - всеки, който познава историята на фанатичните ислямисти и помни диктатурата им в Афганистан в периода 1996-2001 година, ще изпита основателни съмнения в тяхното демонстративно благодушие. По онова време те наложиха една радикална версия на шариата, върху която изградиха чудовищното си управление. На футболния стадион в Кабул се провеждаха публични екзекуции, момичетата нямаха право да ходят на училище, а жените - да напускат домовете си. Тогава талибаните отмениха музиката, киното, спорта и дори толкова популярните в Афганистан хвърчила.

И ако до преди два дни основният въпрос бе дали тези ислямски екстремисти, които поне в пропагандно отношение не изостават от модните тенденции, наистина са в състояние да се измъкнат от каменната ера, в която пребиваваха през 90-те години, то днес отговорът е категоричен – маските паднаха по-бързо и от хвърчилата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още