IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Китай може да отвори икономиката си, ако поиска

На срещата ЕС-Китай премиерът Ли Къцян наблегна върху необходимостта от поддържането на свободната търговия

11:08 | 16.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Туск (вляво), Ли Къцян (център) и Жан-Клод Юнкер (вдясно) по време на днешната среща на върха <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Туск (вляво), Ли Къцян (център) и Жан-Клод Юнкер (вдясно) по време на днешната среща на върха Снимка: Ройтерс

Китай може да отвори икономиката си, ако поиска. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 20-а среща на върха между Европейския съюз и Китай на фона на нарастващия натиск върху Пекин за промяна на търговските политики.

От своя страна домакинът на срещата премиерът Ли Къцян наблегна върху необходимостта от поддържането на свободната търговия и мултилатерализма във времената на търговския конфликт между САЩ и Китай, в който първостепенна роля играе и Европейският съюз, съобщава Ройтерс.

Обвинявани за своите протекционистки тактики, които затрудняват работата на чуждестранни фирми в страната, китайските власти искат да променят образа на страната си в опит да избегнат и по-нататъшното ескалиране на конфликта с Вашингтон. Вследствие на новата си политика Пекин разреши инвестиция на германската компания BASF в нефтохимичен проект в Китай на стойност 10 млрд. долара.

По време на съвместна пресконференция с Ли и председателя на Европейския съвет Доналд Туск Юнкер посочи, че тези действия на китайските власти показват, че „ако Китай иска да се отвори, може да го направи“.

От своя страна Туск призова Китай, САЩ и други държави да не започват търговски войни и да внесат реформи в Световната търговска организация (СТО), за да може заедно да бъдат преодолени принудителните трансфери на технологии и неправомерните правителствени субсидии – едни от основните оплаквания на американския президент Доналд Тръмп срещу Китай.

„Нуждаем се от нови правила в областта на индустриалните субсидии, интелектуалната собственост и принудителните технологични трансфери, от намаляване на търговските разходи, както и от нов подход към развитието и от по-ефективно уреждане на спорове“, заяви Туск.

В събота стана ясно, че ЕК вече е предложила варианти, за да се преодолеят притесненията на американската администрация относно начина, по който функционира СТО, опитвайки се да предотврати назряващата криза в отношенията си със САЩ.

Комисията предлага няколко начина за „ремонт“ на системата за уреждане на спорове на СТО, включително увеличаване на броя на членове на апелативния орган от седем на девет, и отговаря на американските опасения, че панелът превишава правомощията си.

„Все още има време да предотвратим конфликта и хаоса“, заяви още Туск.

Както Китай, така и Европа са наблягали върху нуждата търговските противоречия да бъдат решавани посредством СТО, въпреки че според САЩ справянето с неправомерните китайски политики е твърде наложително, за да се минава през организацията.

По време на пресконференцията Ли посочи, че Китай иска да подобри ръководството на СТО, но не даде повече потробности.

Очаква се срещата да завърши с относително скромно съвместно комюнике, потвърждаващо ангажимента и на двете страни към многостранната търговска система. Това ще представлява относителен напредък, тъй като на срещите през 2016 и 2017 г. не бе постигнат консенсус.

Китайският премиер заяви още, че двете страни са се съгласили да обменят пазарни предложения, което може да даде нов живот на продължителните преговори за инвестиционно споразумение. Той също така повтори обещанието на Пекин, че значително ще бъде подобрен достъпът до местните пазари за чуждестранните компании, ще бъдат намалени вносните мита и ще се потърси балансирана търговия с ЕС.

Макар и ЕС да споделя някои от притесненията на Тръмп около китайските търговски практики, съюзът отказа да се поддаде на натиска от Пекин за по-силна обща позиция срещу Тръмп.

В същото време ЕС изпитва и дълбок скептицизъм относно реалната готовност на Китай да отвори пазарите си, както и притеснения, че Пекин иска да повлияе на европейските интереси в Източна Европа с икономическото си влияние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още