IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойственият характер на китайската енергийна индустрия

Най-силната азиатска икономика е световен лидер както по отношение на въглищата, така и при производството на възобновяема енергия

13:18 | 04.12.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай е на първо място в света по парникови емисии и в същото време е най-големият пазар за чисти енергийни източници. Очевидният парадокс е възможен заради огромния мащаб на китайския енергиен сектор.

В момент, когато световните лидери се събраха в Испания, за да обсъдят как да бъде забавено затоплянето на планетата, светлините на прожекторите са насочени към Китай. Страната е на първо място света по емисии на парникови газове. 

Китай гори около половината от въглищата, използвани на Земята всяка година. Между 2000 и 2018 г. неговите въглеродни емисии почти се утроиха и сега на страната се пада дял от близо 30% от глобалните. В същото време Китай е водещият пазар за слънчеви панели, вятърни турбини и електромобили и произвежда около две трети от соларните клетки, инсталирани в света.

"Наблюдаваме много противоречия в енергийното развитие на Китай. Той е най-големият пазар в света за въглища, а в същото време и за чиста енергия", обобщи Кевин Ту, изследовател от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Очевидният парадокс е възможен заради огромния мащаб на китайските енергийни нужди.

В момент, когато икономическият растеж на Китай се забави до най-ниското си равнище от четвърт век до около 6%, според официална статистика, политическите ръководители на страната засилват подкрепата си за въгледобива и други тежки индустрии - традиционния стълб на китайската енергийна система и икономика. В същото време страната намалява субсидиите за възобновяема енергия.

На годишната среща на върха на ООН за климата в Мадрид правителствените представители доуточнят правилата за прилагане на Парижкото споразумение от 2015 година, което постави за цел ограничаването на глобалното затопляне до между 1,5 и 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива. Отделните държави може да решат сами как да изпълнят тази задача.

По-рано Китай пое ангажимент възобновяемите източници, включително атомната енергия и водните централи, да достигнат дял от 20% в енергийния му микс. Експертите по климата като цяло са съгласни, че първоначалните обещания, дадени в Париж, няма да са достатъчни, за се постигне тази цел. От страните се изисква догодина да обявят по-амбициозни цели.

Надеждите, че Китай ще предложи да направи много повече, угасват.

Скорошни медийни съобщения и сателитни снимки навеждат на мисълта, че строи или планира да довърши през следващите години нови електроцентрали на въглища с общ капацитет 148 гигавата - почти колкото целия капацитет на Европейския съюз, според анализ на неправителствената организация от Сан Франциско Global Energy Monitor.

Инвестициите в Китай в областта на възобновяемите енергийни източници са намалели с близо 40% през първата половина на 2019 година спрямо същия период на миналата година, показват данни на Bloomberg New Energy Finance. Правителството оряза субсидиите за слънчевата енергия.

Последна актуализация: 13:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
"Шефът на Tesla Илон Мъск изпълни обещанието си да изгради батерията в рамките на 100 дни. Мъск твърди, че батерията е три пъти по-мощна от следващата по параметри в класацията.Когато е напълно заредена, батерията може да захранва до 30 000 жилища за един час." Епа баце ти с тая батерия един Казанлък не мой опрай. Oфициaлнaтa cтoйнocт нe бe oбявeнa, нo пo изчиcлeния тя e мeждy 25 и 50 милиoнa дoлapa. Идеално 25 милиона за един час, люта зима трети ден студ и мраз, безветрие и мъгла, Зелката се моли на батерията на Илън - "Пусни бе, пусни малко ток, че замръзнаха чаветата" Батерията мълчи... Зелка слага малко *** в печката личва чашка нафта и драсва клечка кибрит. У дома му е тъмно но топло... Малки оранжеви пламъчета танцуват по тавана, докато кюбмето топло препуква. Тихо е, затоплистите се топлят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Със 17 мегавата геотермална централа в Хърватия и 25 мегавата в Турция първата на цена от 47 милиона евро, Сега смятай с елката 170 мегавата - 470 милиона евро, 1700 мегавата - 4 милиарда и 700 милиона евро. Да ги дават евро съюза 100 процента и да почваме да ги правим. 1700 мегавата махаш ТЕЦ2 от микса, още 4 милиарда 700 милиона - махаш двете американски централи, още 4 милиарада и 700 милиона, дърпаш шалтера на АЕЦ Козлодуй! Служи още поне 3 милиарда в перо и други и пращай писмо на Грета да моли еврочиновниците да ни пратят 30 милиарда евра, за да е волята им въглеродно неутрално. Да пратят още 30 милиарда за саниране и електрифициране, да не горят братята в кюбетата и още 30 събсидия да минем сите на електроавтомобили. Не е много 100 милиарда. Виж поляците иската само 960 милиарда, за да си загробят мините. Инак пращаш линкчета за някакви келяви мощности, които един квартал на София няма да захранят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
линкчето ... цък ... https://***.mannvit.com/news/velika-ciglena-geothermal-power-plant-inaugurated/http://***.thinkgeoenergy.com/igc-turkey-geothour-field-trip-to-ozmen-3-geothermal-plant-8-nov-2019/в БГ има достатъчно за базова енергия заместваща изцяло АЕЦ и ТЕЦ ... все пак сме земетръсна зона :))) ... пък другото ще го мъчим с батерии ... :))) ... в австралия с една мегабатериа на тесла за $60млн. са шунтирали няколко газови централи :))) ... мдаааа ... колко по-евтино да стане , да ни дават пари и ток ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
един куп технологии се мислят за тази цел :))) ...Ама измислете ги, направете ги евтини и тогава. Слагате каруцата отпред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
кое е еколкогичният проблем на слънчевите и вятърните централи . въглеродният им отпечатък е в 10-ки пъти , а в някои случаи и стотици , по-малък от конвенционалните централи . рециклират се на 95-99% след приключване на жизненият им цикъл . първите инсталирани фотоволтаични панели в началото на 80-те години на миналият век продължават да си генерират ток . вятърните турбини , ако се поддържат добре могат да генерират докато не се появят структурни дефекти от вибрациите в основата и/или носещата колона . в момента има вятърни турбини на по 30 години и си бачкат :))) ...най-евтиният ток в момента е от вятърни турбини и слънчеви панели . в пъти по-евтин от атомният или въглищният . голяма част от подготвените за строеж проекти за 2020-2021 са БЕЗ субсидии , докато същото не може да се каже за атомните или въглищните :))) . да , има го моментът с непостоянството на източника , но това не е драма . един куп технологии се мислят за тази цел :))) ...и не са само вятър и слънце . има енергия от приливи и геотермална енергия ... напълно предсказуеми , има изградени доста проекти и си бачкат . вярно , по света , но не и у нас :))) ...и понеже говорим за сигурност , винаги си пускай , следното линкче преди да пишеш че нещо е несигурно от изброените технологии :http://eunice-group.com/projects/tilos-project/на жълтият бутон , като дръпнеш надолу в сайта , е генерацията в реално време . зиме , лете , нощ , ден , студ , пек - РА-БО-ТИ :))) ... 500 човека постоянни жители , лятото с туристите стават 3000 , около стотина къщи и хотелчета , ?16млн. е цената ... откакто е стартиран проекта , досега не са пускали дизеловият генератор , освен за регламентни работи . няма научна фантастика , настоящи технологии ... *** лятото и виж :))) ...аз мисля , че внуците на грета ще са щастливи деца , защото ще успеем да преодолеем зависимостта си от фосилните горива и ще си изградим устойчива система основана на възобновяеми източници ...п.с. не забравяй да поглеждаш линка , ей тъй , за да не те измамят нещо , сутрин , вечер , през деня , хвърляй по едно око ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Щото фотоволтаици и вятър са екологичен проблем не решение. Имаме нужда от евтина, сигурна и достъпна електроенергия. Вие искате милиарди и милиарди под мотото за Климатичните промени. Въглищата под ножа, Атома под ножа. Само вятър и слънце! Не става! Напънете се, направете евтини водородни централи, криогенни двигатели. Дайте евтини и сигурни решения на хората първо, после разбутвайте системата. И стига с тия мантри за апокалипсиса, внуците на Грета ще и се смеят един ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
добре , що пишеш неподготвен ... китай е най-големият пазар за инсталиране на фотоволтаици в момента . в топ 10 на големите производители по обем на годишна база в GW има 3-4 китайски фирми - зависи къде четеш , другите какви са според теб ? в топ 20 на надеждните и качествени производители НЯМА китайска фирма . в ЕС се произвеждат почти двойно повече фотоволтаици отколкото се инсталират , според теб къде отиват ? това че началника зад окена не дава субсидий , означава ли , че са спрели инсталациите ? не , пердашат си наред и без субсидий в усато :))) ... и основно замърсяването лека-полека се изнася от електрическите централи към металургията и циментопроизводството ...и що да не ни е чист континента ? каква ти е идеята , не схващам ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Кухий, напъните ти да се изтропаш по всяка новина в сайта са нещо хубаво. Я ти се радвам винаги, като изтр.ъскаш от кръчола некое ентиликтоълну кументарчи. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 12
khao
преди 4 години
май пак сме чели статията ... избирателно :):) ... както ни уйдисва :):)иначе статията е леееко безсмислена, китай май е най големия пазар на всичко, включае и горните две и още 105 неща... тоест който квата теза има да защитава дай му Китай като оръжие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Китай го подаде топъл, жълт и четвъртит на горките екоталибани. От една страна прави яко бизнес с тях и им продава слънчеви панели и вятърни турбини, от друга ги произвежда с евтин ресурс собствените си въглища. И му е през кабела, за СО2 емисиите. Началникът зад океана и той показа средно трипръстие на екоталибаните. Африка и Индия изобщо 2 пари не дават за "климатичните промени". Та остана една Урсула самичка да спасява планетата, за наша сметка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още