IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп все пак подкрепи протестиращите в Хонконг

Решението сатна факт въпреки риска от усложняване на преговорите за постигане на търговско споразумение с Пекин

08:47 | 28.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп подписа текста, който изразява американската подкрепа спрямо протестиращите в Хонконг – ход, който заплашва да усложни допълнително търговските преговори с Китай.

Текстът със статут на закон изисква годишен анализ на специалния търговски статут на Хонконг в рамките на американското законодателство, като също така предвижда санкции за държавните служители, които бъдат признати за виновни в нарушаване на човешки права или неспазване на местното законодателство. В същото време налице е и забрана за износ за полицията на предмети, позволяващи контролиране на тълпи като сълзотворен газ или гумени куршуми.

От китайското министерство на външните работи повториха предупреждението си за налагане на ответни мерки, но не предоставиха повече подробности. Местното правителство в Хонконг също изрази „извънредно съжаление“ по отношение на американските действия.

Но въпреки че постави подписа си под закона, Тръмп даде знак, че не иска по-широките взаимоотношения с Китай да пострадат. Той изрази притеснения за неназовани от него сегменти на новия закон, които според него рискуват да влязат в сблъсък с неговата конституционна власт за провеждане на американска външна политика.

„Подписах този закон от уважение към президента Си, Китай и хората на Хонконг“, заяви президентът в изявление от сряда. Те се надяват, че лидерите и представителите на Китай в Хонконг ще могат да изгладят различията си, довеждайки до дълъг мир и просперитет за всички, заяви още президентът.

Решението на Тръмп да подпише текста доведе до поевтиняване на акциите на азиатските пазари, където на свой ред японската йена поскъпна, а китайският юан поевтиня. Сред най-зле представящите се са акциите на пазара в Хонконг.

Инвеститорите също така очакват признаци дали мярката на Вашингтон ще предотврати постигането на напредък по сключване на търговско споразумение между двете най-големи икономики в света. Във вторник американският президент заяви, че САЩ и Китай се намират на финалната права на постигането на споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Дони му дреме на шишарката. От Конгреса и Сената са го натиснали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
Sokratus
преди 4 години
Ето защо дедо Дони е бил разсеян на срещата с бай Бойко! Куражлия е! Браво за подкрепата за протестиращите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още