IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните намалания в Китай догодина може да превишат 1% от БВП

Това е знак, че може би предстои още един кръг от понижаване на налозите

11:41 | 22.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Данъчните намаления в Китай през следващата година може да превишат еквивалента на 1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви съветник към централната банка в страната, цитиран от Ройтерс.

По-голямото от очакваното свиване на налозите е евентуален знак, че законодателите готвят нов кръг от съкращения за 2019 г.

Пекин се ангажира с прилагането на по-проактивна политика в опит да подсили втората по големина световна икономика, изправена пред забавен растеж, който достигна до най-бавния си темп от финансовата криза насам.

Данъчните съкращения и пониженията на таксите се очаква да достигнат еквивалента на 1% от БВП или дори да задминат тази стойност, заяви Ма Дзюн, съветник на Китайската народна банка, в изказване пред финансовото списание Caixin.

БВП на Китай през миналата година бе в размер на 82,7 трлн. юана (11,93 трлн. долара). Евентуални данъчни съкращения от 1% биха имали парично изражение от 827 млрд. юана.

Прогнозата на Ма бе направена на фона на очаквания за данъчни съкращения през тази година от 1,3 трлн. юана по изчисления на Пекин. Въпреки това по-рано през септември финансовият министър Лу Кън посочи, че регулаторите обмислят понижаване на налозите дори в още по-голям мащаб.

По думите на Ма размерът на свиването следващата година по всяка вероятност ще бъде по-голям от данъчните облекчения в САЩ, въпреки че не даде повече подробности.

През декември 2017 г. американският президент Доналд Тръмп подписа облекчаване на данъчния режим в страната на стойност 1,5 трлн. долара, понижавайки значително корпоративните данъци и предоставяйки временни данъчни облекчения за средната класа.

В събота властите в Пекин публикуваха проект на новите разпоредби за данъчни намаления в рамките на по-мащабно реновиране на индивидуалното данъчно законодателство.

В своето интервю Ма също така обърна внимание на опасенията около нежеланието на банките да отпускат заеми на частни фирми. Традиционно финансовите институции в страната предпочитат да заемат средства на държавни предприятия. По думите на съветника регулаторите ще изискат от банките да не дискриминират компаниите, като правителството също така ще създаде гаранционен фонд в подкрепа на частните фирми.

Частният сектор в Китай отговаря за 60% от брутния вътрешен продукт и предоставя 80% от работните места в градовете.

Ма също така изрази увереност, че търговското напрежение между Пекин и Вашингтон ще се облекчи и САЩ ще бъдат по-склонни подновят преговорите си с Китай.

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още