IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse иска да завладее още по-голям пазарен дял в Китай

Швейцарската банка получи зелена светлина от китайските регулатори за придобиване на 100% собственост над своето съвместно предприятие с Founder Securities

10:10 | 08.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската банка Credit Suisse планира да увеличи своя дял в съвместното си предприятие в Китай до 100% като в същото време разшири пазарното си присъствие там, след като получи зелена светлина от местните регулатори да вземе мажоритарен дял, съобщава Ройтерс.

Втората по големина банка в Швейцария също така се стреми да наеме повече персонал и да инвестира допълнително в Китай, заяви пред Ройтерс ръководителят на азиатския бизнес на кредитора Хелман Ситоханг.

Китай започна да играе централна роля в плановете на Credit Suisse и други международни банки, след като Пекин стартира отварянето на финансовите си пазари за чуждестранни инвеститори. 

След като през юни придоби 51% контрол над съвместното си дружество за ценни книжа и назначи Джанис Ху за председател, Credit Suisse се стреми да поеме и останалия дял от Founder Securities, тъй като цели да доизгради своя частен и инвестиционен банков бизнес в страната.

Credit Suisse възлага големи надежди в Ху, „инвестиционен банкер-ветеран“ за разрастването на своя бизнес в Китай, където времето за придобиване на пълна собственост зависи от регулаторите.

Банката отказва да разкрие стойността на съвместното предприятие.

Въпреки че не разделя бизнеса си на отделни пазари, азиатско-тихоокеанският регион представлява приблизително една пета от общите приходи на Credit Suisse преди данъчно облагане през 2019 г., като Китай е най-важният пазар в региона.

Банката е на второ място при таксите за консултации по отношение на сливанията и придобиваната в Азия, с изключение на Япония, с пазарен дял от 9,3%, и на второ място при таксите за инвестиционно банкиране, с 4,6-процентен дял.

В азиатско-тихоокеанския регион Credit Suisse се конкурира не само с базирания в Цюрих основен домашен конкурент UBS, но и с други швейцарски частни банки, включително базирания в Женева Pictet и с Julius Baer.

Междувременно при инвестиционното банкиране Morgan Stanley и JPMorgan са основни конкуренти на Credit Suisse.

Китай представлява плодородна почва за израстване на нови милиардери, като в тази връзка Credit Suisse нае нов ръководител на бизнеса за управление на богатството за континентален Китай през юни.

Credit Suisse увеличи парите, които управлява в региона с около една четвърт през последните три години, до 220 млрд. швейцарски франка (233 млрд. долара) към края на 2019 г., преди да спаднат до 197 млрд. франка през първото тримесечие на тази година заради коронавирусната криза.

От Credit Suisse посочиха, че банката ще се придържа към стратегията си да действа като „кредитор за предприемачи“, управлявайки както частното богатство на бизнесмените, така и техните корпоративни дейности чрез своя инвестиционен бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още