IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири години след военния преврат тайландците още чакат демокрацията

Бавенето на парламентарните избори обаче отново разпали улични антиправителствени протести

23:58 | 21.05.18 г.
<p>
	Антиправителствени протести в Тайланд. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Антиправителствени протести в Тайланд. Снимка: Архив Ройтерс

Когато армията в Тайланд взе властта с безкръвен преврат преди четири години, тя обеща да върне щастието в "страната на усмивките" и до две години да възстанови демократичното управление.

Тогава военните казаха, че превратът е необходим, за да бъде спряно насилието след многомесечните улични протести и да бъде изкоренена корупцията, която от десетилетия е бич за Тайланд. Но с приближаването на 4-ата годишнина от преврата на 22 май, управляващата хунта - Националният съвет за мир и ред (НСМР) е изправен пред криза на общественото доверие, сочат международни и вътрешни социологически анкети, които констатират, че корупцията остава повсеместна, както винаги.

Правителството също така за пореден път отложи всеобщите избори, като за последно ги насрочи за февруари 2019 г. Някои анализатори смятат, че и тази дата отново ще бъде променена. 

Когато пое властта, НСМР обеща да се справи с всичко - от "таксиджийската мафия" до незаконното изсичане на горите. Подкрепеният от военните парламент е приел 298 закона от 2014 г. досега, а хунтата е издала над 500 указа, твърдят от Националното законодателно събрание, с което били направени "огромни промени в законовата уредба", каза Инчийп Атчанонт - програмен мениджър към местна тайландска мониторингова група.

Пред последните месеци срещу правителство на военните има протести в северния град Чианг Май заради изграждането на луксозен правителствен жилищен комплекс върху горска земя. Срещу правителството се води разследване и от държавната агенция за борба с корупцията за злоупотреби за 129 млн. бата (4 млн. долара) от държавен фонд за подпомагане на бедните.

"Като взеха властта, те обявиха, че ще се справят с корупцията, и за тези 4 г. стана ясно, че не могат", каза Инчийп.

Но според Мана Нимитмонгкол - генерален секретар на Тайландската антикорупционна организация - независим орган, занимаващ се с мониторинг на държавната корупция, военното правителство "е направило повече в борбата с корупцията от всяко друго в историята на Тайланд".

Обществено недоволство

Бавенето на парламентарните избори обаче отново разпали улични антиправителствени протести и те припламват от началото на тази година. Сомчай Срисутхиякорн - бивш служител от избирателната комисия, каза, че очакваното решение на парламента за приемане на един от 4-те законопроекта, необходими за провеждането на изборите, може да бъде отложено.

"Избори може да има най-рано през март 2019 и най-късно през юни 2019 г.", каза той пред Ройтерс.
Заместник-премиерът Прачин Чантонг каза за Ройтерс, че хунтата спазва обещанията си. "Ние искаме страната да е мирна и обединена и постигнахме по-висок жизнен стандарт и по-високи доходи за всички, но това изисква време", добави той.

Според партията "Пхеу Тай", чието правителство бе свалено от военните през 2014 г., хунтата е използвала тези 4 г., за да разшири влиянието си върху тайландската политика, укрепвайки съдебните органи, правителствените институции и независимите организации, като в същото време е омаломощавала политическите партии и гражданското общество. "НСМР използва пълномощията си, за да укрепва и разширява властта за себе си и за своите приятели за колкото се може по-дълго време", се казва в декларация на партията, приета в четвъртък миналата седмица. В нея се отхвърля поканата за среща през юни между военното правителство и политическите партии, на която да се съгласуват базисни правила за провеждането на изборите.

Въпреки нееднократните обещания на хунтата "да върне щастието на тайландския народ", някои разочаровани тайландци казват, че са изгубили търпение. Последните протести бяха оглавени главно от млади активисти, но други бяха организирани от различни групи, представляващи фермери и градската беднотия.

Агроекспертът от банкокския университет "Касецарт" Дечарут Сикхумноед каза, че аграрният сектор, който съставлява около 8 на сто от икономиката, е бил особено засегнат от политиката на хунтата, която отдава приоритет на други сектори. От 2014 г. производителите на ориз и на каучук неведнъж заплашваха с протести, настоявайки правителството да подобри условията за фермерите.

Според Националното статистическо бюро през 2017 г. най-бедните 45 на сто от тайландското население (с най-ниски доходи) са спечелили по-малко на глава от населението, отколкото през 2015 г. Макар че ръстът на БВП се е повишил от 1 процент през 2014 г. до 3,9 процента през 2017, аграрният сектор бележи непрекъснат спад в периода 2014-2016 г., след което следва силен подем до 6,2 процента през 2017.

Анализатори смятат, че е малко вероятно общественото недоволство да доведе до падане на хунтата. Лидерите на главните опозиционни групи споделиха пред Ройтерс този месец, че не желаят да се стига до кръвопролития, ако изкарат поддръжниците си на улиците.

"Военните все още контролират положението", каза Ютапорн Исарачай - политолог от университета "Сухотай Таматират".

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още