IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея остави основната лихва без промяна

В краткосрочен план банката може да свали лихвите заради слабия растеж, но с ускоряването му може да последва повишаване догодина

15:28 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Южна Корея остави основната лихва без промяна

Централната банка на Южна Корея не изненада анализаторите и остави основната лихва без промяна, пише MarketWatch. На фона на несигурността кога точно Федералният резерв на САЩ ще започне намаляването на паричните стимули за трети пореден месец лихвения процент остана 2,5%.

Всички 15 анкетирани от Dow Jones анализатори познаха, че през август Централната банка на Южна Корея ще запази основният лихвен процент, след като най-неочаквано той бе понижен с 0,25 на сто през месец май.

Пазарите очакват до края на годината централната банка да промени курса на политиката си заради продължаващите опасения, че икономиката на Китай ще забави своя растеж. Южна Корея е зависима от страната, защото най-голям дял от износа е насочен именно към Китай. Повече от половината от запитаните анализатори споделят мнението, че до средата на 2014 г. банката ще започне да вдига лихвения процент, тъй като икономиката показва признаци на съживяване.

По данни на правителството през юли износът се е увеличил. През юни той се сви. Излишъкът по текущата сметка на четвъртата най-голяма икономика в Азия е в размер на 7,24 млрд. долара. Юли е вторият пореден месец, когато салдото по текущата сметка отбелязва рекордни стойности.

Данните вдъхнаха доверие на анализаторите, че възстановяването ще бъде устойчиво въпреки предизвикателствата пред световното търсене и поевтиняването на японската йена, която прави южнокорейския износ по-неконкурентен.

Миналият месец Централната банка на Южна Корея повиши прогнозите си за ръст на икономиката на страната за тази и за следващата година. Банката предвижда БВП да се увеличи с 2,8% тази година и с 4 на сто през 2014 г.

Други анализатори обаче предупреждават, че някои външни проблеми могат да подтикнат Централната банка на Южна Корея да обърне курса и да се върне към гъвкавата парична политика още във втората половина на тази година.

"Растежът все още е слаб. Умерената инфлация и слабият потенциал за растеж предвещават ново понижение на лихвения процент до края на годината", коментира Лий Юнг-бум, анализатор в Korea Investment & Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още