IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на втечнения газ в Азия се сриват заради конкуренцията и бавния икономически ръст

Дългият топъл сезон е свил сериозно търсенето в региона, което води до натрупване на големи количества запаси на газ от страна на енергийните компании

17:01 | 25.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на втечнения природен газ (LNG) на азиатските пазари се е понижила с 43% спрямо година по-рано, тъй като предлагането изпреварва търсенето, а анализаторите посочват, че тази тенденция ще се запази в близко бъдеще, предвид силната конкуренция и забавящата се глобална икономика, съобщава Nikkei Asia Review.

Въпреки наближаването на зимния сезон спот цените на LNG в Азия спадат до около 5,7 долара за милион британски термални единици, от над 10 долара за същия период преди година.

Това до голяма степен се дължи на производството от нови газови находища в САЩ, Австралия и други страни, производители на този енергиен ресурс. Особено ясен е ценовият спад, когато се сравни със стойностите от зимата на 2014 г. Преди пет години LNG се търгуваше при близо 20 долара за милион британски термални единици.

През май тази година, проектът „Камерън“ в американския щат Луизиана започна производство на пълен капацитет, последван от проекта „Фрийпорт“ в Тексас тази есен. 

На фона на нерешените търговски търкания между САЩ и Китай световната икономика продължава да губи инерцията на своя растеж. Търсенето на електроенергия от големи клиенти се забавя, което оказва спирачен ефект и по отношение на доставките на втечнен газ.

Това води до нарастване на запасите сред вносителите, като редица европейски страни и Китай. Спот цените в Азия паднаха до тригодишно дъно от около 4 долара през това лято, когато търсенето при домакинствата спадна значително.

Енергийните компании в Япония подписват дългосрочни договори за голяма част от доставките на LNG, като цените по вноса се движат в съответствие с тези на суровия петрол.

Въпросните дружества отчитат по-високи приходи през настоящата фискална година, която приключва през март 2020 г., благодарение на по-ниските цени на горивата, които реагират на спада на петролните пазари. За някои представители на енергийната индустрия обаче тези понижения оказват негативен ефект върху техните финансови резултати.

LNG LNG

Kyushu Electric Power обяви спад при продажбите в размер на 13 млрд. йени (120 млн. долара) заради големите натрупани запаси на газ, както и свиване на печалбата.

По-слабото търсене на електроенергия заради дългия топъл сезон доведе до спад на експлоатационния темп на топлоелектрическите централи, което от своя страна подпомага увеличаването на запасите на LNG.

Тъй като Япония търгува с дългосрочни договори, голяма част от доставките на природен газ достигат островната страна без да се взима предвид необходимостта от тези количества, посочват от Kyushu Electric Power.

Това поражда сериозни затруднения за местните енергийни дружества заради увеличаващите се запаси LNG.

“Ако цените за LNG се задържат ниски дълго време, проектите за развитие могат да бъдат блокирани“, предупреди Ясуо Риоки, съветник в Osaka Gas.

Тази година се навършват 50 години от старта на доставките на LNG за Япония, която е най-големият потребител на този ресурс. Страната се нуждае от стратегия относно снабдяването, която да отчита колебанията в търсенето и предлагането на газ, споделят анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
След 5 дни тръгва газчицата по Мощта на Сибир. Скоро започва и Мощта на Сибир 2. Да му мислят тия с LNG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още