IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия изгубиха положителен импулс след увеличението на митата от САЩ

Напрежението по оста Вашингтон-Пекин продължава да хвърля сянка върху оптимизма на инвеститорите

11:01 | 13.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в азиатско-тихоокеанския регион завършиха първата сесия от седмицата на червена територия, след като в петък, по нареждане на президента Доналд Тръмп, Вашингтон увеличи митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на Шанхайската фондова борса Shanghai composite се понижи с 1,21% до 2903,71 пункта.

Книжата на Alibaba Group поевтиняха с 0,58 на сто, докато тези на PetroChina и China Petroleum and Chemical Corp изгубиха съответно по 0,67% и 0,68% от стойността си.

В Хонконг борсата е затворена заради официален празник.

Доналд Тръмп защити политиката си на налагане на наказателни мита срещу Китай след изявленията на неговия икономически съветник Лари Къдлоу, който призна, че тези действия могат да се отразят и на американските компании.

„Ние сме точно там, където искаме да бъдем с Китай. Припомнете си, че те не изпълниха ангажиментите си към нас и се опитаха да ги предоговорят", написа Тръмп неделя вечерта в Twitter.

Малко по-рано, отговаряйки на въпрос на телевизионния канал Fox News, Къдлоу бе принуден да признае, че митата не се плащат директно от Китай, а от американските компании вносителки.

Редица икономисти твърдят, че тези мита със сигурност отслабват конкурентоспособността на Китай, но те означават и вдигане на цените за компаниите и потребителите в САЩ.

азия азия

Участниците в китайско-американските търговски преговори се срещнаха в четвъртък и петък във Вашингтон, но се разделиха без споразумение. САЩ обвиняват Китай, че страната е дала заден ход по редица обсъждани точки на предишните консултации, чиято цел е да бъде постигнато търговско споразумение.

Токийският индекс на сините чипове Nikkei 225 изтри 153,64 пункта, или 0,72%, от стойността си, като приключи сесията на равнище от 21 191,28 пункта.

Измерителят от Южна Корея Kospi се понижи с 1,38 на сто до 2079,01 пункта.

В същото време австралийският показател ASX 200 отчете спад от 0,21% до 6297,60 пункта.

Акциите на BHP Billiton и Westpac поскъпнаха съответно с 0,82% и 1,64 на сто.

„Заради слабата активност и празниците в някои страни азиатските пазари започват слабо тази седмица. Рисковете около ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай растат. Сега всички погледи са насочени към отговора на Китай“, посочва Пракаш Сакпал, икономист в ING.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още