IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Тайван поведе азиатските индекси в началото на седмицата

Напрежението между САЩ и Китай обаче продължава да притеснява инвеститорите

11:42 | 27.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Борсата в Тайпе. <em>Снимка: EPA/DAVID CHANG NO ARCHIVES</em></p>

Борсата в Тайпе. Снимка: EPA/DAVID CHANG NO ARCHIVES

Инвеститорите на азиатските фондови борси останаха предимно сдържани в понеделник. Междувременно Тайванската фондова борса се открои и, подтикната от акциите на производителя на чипове TSMC, достигна рекордно високо ниво със сериозен ръст.

В Тайван Taiex затвори с ръст от 2,31 до 12 588,30 пункта, завършвайки деня малко под най-високата си стойност от 12 686 пункта. Силно претеглените акции на TSMC временно поскъпнаха с около 10 процента и рязко окрилиха индекса. Според търговците причината за повишението са информациите от миналата седмица от страна на американския гигант на чиповете Intel, който вероятно може да се откаже от собственото производство. Това би било коз в ръцете на TSMC, един от най-големите независими световни производители на чипове за други компании.

Като цяло обаче търговците заговориха за известно нежелание да се сблъскват с продължаващото напрежение между САЩ и Китай и нарастващия брой случаи на коронавируса в световен мащаб. Освен това те чакат сряда, защото тогава на дневен ред е следващото решение за паричната политика на Федералния резерв на САЩ (Фед).

Като лъч на надеждата се проявиха индустриалните данни от Китай, които според експерти сигнализират за продължаващо възстановяване в страната. Печалбите на индустриалните компании в Китай продължават да нарастват през юни, като на годишна база те се увеличават с 11,5%. Това е най-бързият им ръст след края на 2018 г., сочат данни на Националното статистическо бюро на Китай. Въпреки завръщането към растежа от май насам по-ранният спад през тази година, породен от разпространението на коронавирусната пандемия, все още не е компенсиран, като печалбите за първата половина на годината се свиват с 12,8%. Китайската икономика нарасна през второто тримесечие, като брутният вътрешен продукт се завърна към растеж след спада през първите три месеца на годината.

В Япония, където от четвъртък нямаше търговия поради празници, водещият индекс Nikkei 225 затвори със спад от 0,16 процента до 22 715,85 пункта. Внимание беше обърнато и на увеличаващия се брой на новите вирусни инфекции, които бяха над 200 в неделя - за шести пореден ден.

В Китай борсите в Шънджън и Шанхай не отчетоха изменения, а бенчмаркът MSCI се понижи с 1,8 на сто.

Kospi в Южна Корея също отбеляза ръстове, след като се повиши с 0,79% до края на деня на ниво от 2217,86 пункта. В Австралия S&P / ASX 200 се повиши с 0,34%, за да се затвори при 6044,20 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още