IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Башар Асад спечели безапелационно нов президентски мандат в Сирия

Досегашният държавен глава си осигури 88,7% от гласовете при избирателна активност от 73,47%

10:35 | 05.06.14 г. 3
Башар Асад спечели безапелационно нов президентски мандат в Сирия

Досегашният президент на Сирия Башар Асад спечели безапелационно нов трети пореден мандат, осигурявайки си в крайна сметка 88,7% от гласовете в проведените в понеделник избори, предава WBP Online.

Избирателната активност в азиатската страна е била 73,47%, като другите двама кандидати – Хасан ал-Нури и Махер Хаджар са получили съответно 4,3% и 3,2 на сто от гласовете.

"Потвърждавам победата на д-р Башар Хафез ал-Асад в изборите за президент на Сирийската арабска република с абсолютно мнозинство от подадените гласове", заяви председателят на парламента на Сирия при официалното обявяване на резултатите от вота.

Критиците на режима на Асад очаквано отхвърлиха вота, обявявайки го за манипулиран. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви по време на посещение на съседен Ливан, че гласуването е било " безсмислено". "Не може да има избори, където милиони от населението дори не могат да гласуват", отбеляза той.

Европейският съюз повтори позицията на Вашингтон, заявявайки, че проведените избори не са били "истински демократични".

По думите на анализатори вотът е показал нарастващото доверие в режима на Асад и в способността му да постигне победа в гражданската война. Сирия продължава да е раздирана от противоречия, които доведоха до разпалването на гражданска война в последните близо три години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Ами те и в Украина така се проведоха изборите, с изборни секции в контролираните от Киев райони. Само дето тях запада ги призна за законни а сирийските ги нарече фарс. Поредния пример за очевиден двоен стандарт на запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Здравейте,гласуването се е провело само в контролираните от правителството зони, с изключение на някои части от северната и източната част на Сирия, които са в ръцете на опозицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Имало ли е въобще изборни секции в районите и областите, които се разбунтуваха срещу него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още