IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Няма да простим, няма да забравим

Президентът каза още, че евакуацията на американците ще продължи. Той не даде никакви индикации за промяна в целта за изтегляне до вторник

09:12 | 27.08.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Байдън по време на изказването си в четвъртък. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Байдън по време на изказването си в четвъртък. Снимка: Bloomberg L.P.

В обръщение към нацията след двете експлозии на летището в Кабул в четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън се зарече, че Съединените щати ще издирят отговорните за терористичните актове. Той също така съобщи, че е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар по тях, съобщи БТА, позовавайки се на Ройтерс.

С пресекващ от емоции глас Байдън каза: "Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите".

Президентът каза още, че евакуацията на американците ще продължи. Той не даде никакви индикации за промяна в целта за изтегляне до вторник.

"Освен това разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на „Ислямска държава“, смятано за отговорно за атаката - б.ред. БТА). Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза Байдън.

Той заяви още, че ще разреши изпращането на допълнителни подкрепления, ако са необходими.

Байдън защити начина, по който управлява най-сериозната външнополитическа криза от началото на мандата си, като заяви, че отговорността е негова, но отправи критика и към предшественика си Доналд Тръмп за споразумението, сключено с талибаните през 2020 г.

Американският президент каза, че няма доверие на талибаните, но смята, че е в техен интерес евакуацията да продължи. Цитиран от Асошиейтед прес, той заяви, че няма доказателства извършителите на нападенията да са действали в съгласие с талибаните, които сега контролират страната.

По време на обръщението си Байдън запази минута мълчание в памет на загиналите американски войници.

Американски представител е казал пред Ройтерс, че още един американски военнослужещ е починал в резултат на нападението, с което общият брой на жертвите сред американските сили на летището в Кабул достигна до 13. По-късно Пентагонът потвърди информацията. Ранените американски военни при атаката са 18.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че няма да бъде възможно да бъде евакуиран всеки афганистанец, който иска да напусне страната, преди изтеглянето на американските сили на 31 август.

Тя каза, че няма краен срок за ангажимента да бъде евакуиран всеки американец, който желае да напусне Афганистан, дори след военното изтегляне.

Досега от Афганистан са евакуирани над 100 хиляди души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната, съобщи Асошиейтед прес.

Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения. Той обаче се обяви против преждевременното прекратяване на евакуацията въпреки рисковете. Макензи каза, че в четвъртък на летището в Кабул е имало около 5 хиляди души, които са чакали полети, с които да се евакуират. Той заяви, че талибаните са били "полезни" при работата с тях и не са заподозрени за атаките.

Председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси е разпоредила знамената на Капитолия да бъдат спуснати наполовина в памет на загиналите при атаката в Кабул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Противник на демократите в САЩ only.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Ти що постоянно мислиш и говориш за гей паради? *** ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
И като няма да забравите какво ще направите? Гей парад в чест на жертвите в Афганистан ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Хахахах - баш ти няма да забравиш: ни вече си доказан ***, бе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 2 години
''Бог прощава, САЩ не'' хаха квото и да става американците никога няма да спрат да разчистват алах акбаровците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още