IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари се възстановиха частично на фона на международното напрежение

Японският индекс Nikkei успя да звърши на зелена територия, прибавяйки 277 пункта към стойността си

11:05 | 16.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските пазари приключиха сесията във вторник със смесени резултати на фона на новите понижения при американските индекси и усилващото се геополитическо напрежение между Саудитска Арабия и международната общност, предава CNBC.

На Китайските борси континенталният показател Shanghai Composite отметна 0,85% от стойността си, като завърши деня при 2546,33 пункта. 

Хонконгският измерител Hang Seng отчете понижение с 0,20 на сто до 25 394,27 пункта.

Потребителската инфлация през септември в Китай се е ускорила с 2,5% в сравнение с предходната година и с 0,7% спрямо август 2018 г., заявиха от Пекин.

Производствената инфлация обаче се е забавила през септември спрямо август, когато тя отчете ръст от 4,1 на сто.

В Япония индексът на сините чипове Nikkei 225 успя да приключи на зелена територия, възстановявайки част от стойността си след предходните спадове, като отбеляза ръст от 1,25%, или 277 пункта, до 22 549,24 пункта.

Южнокорейският показател Kospi завърши без промяна.

В Австралия местният индекс ASX 200 отчете ръст от 0,56% до 5869,90 пункта. Акциите на компаниите от банковия сектор поскъпват с 0,42%.

Една от водещите теми по време на сесията беше новината за плана на австралийското правителство да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим, което разтърси международното пространство.

Статутът на Йерусалим е една от най-сериозните пречки пред мира между Израел и палестинците, напомня Ройтерс. Израел смята за своя столица целия град, включително източната му част, която анексира след Близкоизточната война през 1967 г. Палестинците искат Източен Йерусалим да бъде столица на бъдещата им държава, която се надяват да създадат на окупирания Западен бряг и ивицата Газа и имат значителна международна подкрепа по този въпрос.

Миналия декември президентът Доналд Тръмп промени десетилетната политика на САЩ и призна Йерусалим за столица на Израел, с което разгневи палестинците и целия арабски свят, както и редица западни съюзници на САЩ.

Пазарите следят и ескалиращото напрежение около изчезването на арабския опозиционен журналист Джамал Кашоги, случай, който предизвика недоволството на редица страни спрямо политиката на Саудитска Арабия и евентуалната ѝ връзка с това изчезване.

Правителствата на Великобритания, Франция и Германия в неделя призоваха за „надеждно разследване, за да се установи истината за случилото се, да се идентифицира кой носи отговорност за изчезването на журналиста и да се потърси обяснение по казуса“.

Въпреки че Саудитска Арабия категорично отрича да има нещо общо с изчезването на Кашоги, предположенията са именно такива, като Турция дори конкретно посочи, че журналистът може да е убит от саудитски оперативни лица.

Саудитска Арабия предупреди, че ще отговори на всеки опит за налагане на икономически санкции от друга държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още