IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борсови индекси не намериха единна посока в четвъртък

Инвеститорите обръщат внимание на ръста в броя на заразените с коронавирус и възможността от повторни блокади

11:38 | 18.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха сесията в четвъртък след смесено представяне, докато инвеститорите продължиха да обмислят последствията от неотдавнашния ръст в броя на заразените с коронавирус, информира CNBC.

В Япония измерителят Nikkei 225 се понижи с 0,45% до 22 355,46 пункта, докато индексът Topix спадна с 0,25% до 1583,09 пункта. Показателят Kospi от Южна Корея се понижи с 0,35% до 2133,48 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng спадна с 0,31% до 24 405,8 пункта. Акциите на китайския гигант за електронна търговия JD.com поскъпнаха с над 3% в сравнение с емисионната си цена при дебюта си на борсата в Хонконг.

В континентален Китай измерителят Shanghai composite нарасна с 0,12% до 2939,32 пункта, докато показателят Shenzhen component добави 0,65% до 11 494,55 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с понижение от 0,92% при 5366,50 пункта. Безработицата в Австралия е нараснала до 7,1% през май от 6,4% през април, съобщиха в четвъртък от статистическото бюро на страната. Това е най-високото ниво на показателя от октомври 2001 г.

Към 11:18 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,01 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,687 щатски долара.

Инвеститорите продължиха да следят за развитието на Covid-19. Броят на хоспитализациите, свързани с коронавируса, в Тексас нарасна с около 11% в сряда. В Китай скорошният ръст на заразените в Пекин накара града да отмени полети, да затвори училищата, както и да блокира някои квартали, информира Ройтерс.

„Не е ясно как трябва да реагират пазарите при очевидната висока граница за повторно въвеждане на ограничения в САЩ. Високочестотните индикатори за мобилност продължават да показват повишаване на активността в САЩ и включително в Тексас “, заяви Тапас Стрикланд от National Australia Bank.

По отношение на Китай Стрикланд каза, че властите в страната „предприемат агресивни действия“, въпреки че подходът за ограничаване на разпространението на вируса е „по-целенасочен“ в сравнение с блокадата, наложена на  Ухан по-рано през тази година.

Междувременно Азиатската банка за развитие прогнозира, че икономиките на континента ще нараснат много слабо през 2020 г.

„Икономиките в Азия и Тихия океан ще продължат да усещат удара на пандемията от COVID-19 през тази година, дори когато блокадите бъдат вдигнати и икономическите дейности се рестартират с оглед на новата нормалност“, каза главният икономист на АБР Ясуюки Савада.

„Въпреки че прогнозираме по-добри перспективи за растеж в региона през 2021 г., това се дължи главно на слабите числа през тази година и не може да се смята за възстановяване с V-образна форма. Правителствата трябва да предприемат политически мерки за намаляване на отрицателното въздействие на COVID-19 и да гарантират, че няма да се появят допълнителни огнища на заразата“, каза Савада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още