IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борсови индекси не намериха единна посока в четвъртък

Инвеститорите изразяват предпазлив оптимизъм по отношение на рестартирането на икономиките в региона

11:42 | 04.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Sanjit Das/Bloomberg</p>

Снимка: Sanjit Das/Bloomberg

Основните борси в Азия затвориха сесията в четвъртък след смесено представяне на фона на оценките на инвеститорите за перспективите пред икономическо възстановяване от пандемията от коронавирус, информира CNBC.

В Япония измерителят Nikkei 225 нарасна с 0,36% до 22 695,74 пункта, докато индексът Topix приключи сесията с ръст от 0,3% при 1603,82 пункта. Показателят  Kospi от Южна Корея се повиши с 0,19% до 2151,18 пункта.

В континентален Китай измерителят Shenzhen component нарасна с 0,28% до 11 139,26 пункта. Показателят Shanghai composite се понижи с 0,14% до 2919,25 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng спадна с 0,27% до 24 260,5 пункта.

От своя страна в сряда администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще спре пътническите полети на четири китайски авиокомпании до и от САЩ, започващи на 16-и юни, тъй като Пекин не одобри възобновяване на полетите до Китай на United и Delta Airlines.

Междувременно австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 0,84% при 5991,80 пункта.

Продажбите на дребно в Австралия са се понижили с рекордните 17,7% през април, сочат данните, публикувани в четвъртък от статистическото бюро на страната.

Към 11:13 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,09 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,689 щатски долара.

„Ние сме предпазливи оптимисти по отношение на Азия“, каза Суреш Тантия, старши инвестиционен стратег в Credit Suisse. „Мисля, че вече станахме свидетели на силно рали на фона на стимулите и поради скорошната слабост на американския долар“, добави той.

„Изглежда, че в Азия ценовият импулс оформя повествованието засега, но мисля, че за да видим устойчиво рали на борсите, трябва да имаме силни признаци за икономическо възстановяване или ръст на печалбите“, каза Тантия.

Фондовите пазари изразяват оптимизъм относно възможно глобално възстановяване от пандемията от коронавирус, тъй като все повече икономики се отварят въпреки нарастващия брой на случаите в Съединените щати, Бразилия и други страни. Но според някои анализатори тези вълни на възход са твърде прибързани, предава MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още