IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започват седмицата на червена територия

Управляващата коалиция на японския премиер Шинзо Абе запазва мнозинството си в горната камара на парламента след проведените избори в неделя

10:53 | 22.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси отчетоха понижения в началото на новата седмица на фона на напрежението в Близкия изток, съобщава CNBC.

В континенталната част на Китай показателят Shanghai composite се придвижи в посока надолу с 1,27%, докато Shenzhen composite регистрира спад с 1,785%.

На борсата в Хонконг индексът Hang Seng отписа 1,2% от стойността си.

Бенчмаркът на сините чипове в Япония Nikkei 225 се понижи с 0,23%, а измерителят Topix – с 0,49%.

Управляващата коалиция на японския премиер Шинзо Абе запазва мнозинството си в горната камара на парламента след проведените избори в неделя, като това се случва на фона на продължаващия търговски спор между Япония и Южна Корея. 

„Надявам се, че след приключването на тези избори Абе ще заеме по-твърда линия по отношение на Южна Корея“, коментира Ричард Мартин, управляващ директор в IMA Asia.

Водещият показател в Южна Корея Kospi приключи сесията със слабо понижение, след като акциите на Hyundai Motor поевтиняха с над 1%.

В Австралия индексът S&P/ASX 200 се раздели с 0,14% от стойността си.

Като цяло бенчмаркът MSCI Asia, който изключва Япония, приключи търговията на минус с 0,52%.

Във фокуса на пазарите е напрежението в Близкия изток, което остава високо, след като властите в Иран заявиха, че са задържали петролен танкер под британски флаг в петък, твърдейки, че корабът е нарушил международните разпоредби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още