IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската банка за развитие алармира за забавяне на растежа в региона

Според главния икономист на банката Ясуюки Савада ако паричната политика на САЩ се затегне повече от очакваното, това ще обезцени допълнително местните валути

11:48 | 26.09.18 г.
<p>
	Изглед от Манила, Филипини.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед от Манила, Филипини. Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж в развиващите се страни в Азия се очаква да се забави през следващата година в резултат на ескалиращия търговски конфликт между Съединените щати и Китай, прогнозира Азиатската банка за развитие (АБР), цитирана от ДПА и БТА.

В актуализация на годишния си икономически доклад банката, чиято централа е в Манила, запазва прогнозата си за растеж от 6 процента в региона през 2018 година, но намалява перспективата за 2019 година с 0,1 процентни пункта до 5,8 процента. 

"Растежът в региона допринесе за това да се справим с външните предизвикателства благодарение на силното вътрешно търсене в Китай и Индия", каза главният икономист в АБР Ясуюки Савада.

"Най-големият риск за устойчивия растеж идва от прекъсването на международните производствени вериги, причинено от нарастващото търговско напрежение. Азиатският растеж обаче се очаква да устои на преките последици от предприетите до сега търговски мерки", добави той.

Освен от рисковете, породени от търговското напрежение, перспективите пред икономиката в региона са уязвими и от засилването на контрола върху световната ликвидност.

"Всяка ескалация на търговския конфликт може да разруши трансграничните производствени връзки", изтъкна Савада.

"Ако паричната политика на САЩ се затегне повече, отколкото очакват инвеститорите, това може да ускори изтичането на капитали от азиатските икономики и да доведе до още по-голямо обезценяване на регионалните валути."

АБР понижи прогнозата си за инфлацията за 2018 година и 2019 година до 2,8 процента, което е под прогнозираните през юли 2,9 процента.

Вътрешни фактори като умерената инфлация на цените на храните в Индия и Китай и субсидиите за горивата в Индонезия и Малайзия са спомогнали да се запази средната стойност за региона, се посочва в доклада на банката.

Според Савада политиците имат на разположение голям брой политически инструменти, с които да управляват огнищата на уязвимост и да поддържат стабилност, но те трябва да бъдат използвани внимателно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още