IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и страните от АСЕАН отхвърлиха твърдо протекционизма

Австралия провежда специална среща на АСЕАН, въпреки че не е член на 10-странния алианс

09:18 | 16.03.18 г.
<p>
	Премиерът на Сингапур Ли Сян Лун (вляво) и на Австралия <span lang="bg-BG">Малкълм Търнбул. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Премиерът на Сингапур Ли Сян Лун (вляво) и на Австралия Малкълм Търнбул. Снимка: Ройтерс

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Австралия отхвърлят протекционизма и потвърждават ангажимента си към свободната търговия, заявиха австралийският премиер Малкълм Търнбул и сингапурският му колега Ли Сян Лун в петък, цитирани от Ройтерс.

Не ставаш по-силен, затваряйки врати за другите пазари. Протекционизмът е задънена улица. Той не е стълба, която да те изкара от капана на слабия растеж, а лопата, с която се закопаваш още по-надълбоко“, каза Търнбул на специална среща на АСЕАН в Сидни.

Трябва да срещнем лице в лице света, а не да му обръщаме гръб. Да приемем свободната търговия, а не да се отдръпваме от нея“, добави той през първия ден от тридневната среща.

Антипротекционистките коментари бяха направени, докато пазарните настроения помръкват заради сигналите за предстояща търговска война между САЩ, Китай и Европа. Тя се дължи на плановете на американския президент Доналд Тръмп да повиши митата върху вноса на стомана и алуминий, както и върху китайски внос за до 60 млрд. долара, насочен към технологичния и телекомуникационния сектор.

Знам, че настроението на света се насочва в обратната посока, но в рамките на АСЕАН работим, за да задълбочим още повече взаимозависимостта си и да работим заедно, за да отворим пазарите“, каза Ли.

Австралия провежда специална среща на АСЕАН, въпреки че не е член на 10-странния алианс, тъй като се опитва да задълбочи политическите и търговските си отношения на фона на нарастващото влияние на Китай в региона.

Търговията е централна тема на срещата, макар че човешките права и засилването на позициите на Китай в региона вероятно ще доминират двустранните разговори между страните от АСЕАН и Австралия.

На въпрос дали срещата на АСЕАН е директно предизвикателство срещу нарастващия интерес на Китай в региона, австралийският външен министър Джули Бишъп заяви увереността си, че блокът носи „мир, стабилност и сигурност“.

Не смятаме, че той има роля в балансирането на силите в Индо-тихоокеанския регион, а по-скоро като основата на сътрудничество с други страни“, заяви тя по радио Australian Broadcasting преди откриването на срещата.

Китай твърди, че притежава по-голямата част от Южнокитайско море, важен търговски маршрут, за който се смята, че съдържа огромни количества петрол и природен газ. Страната изгражда изкуствени острови, някои от тях дори с пристанища и самолетни писти.

Бруней, Малайзия, Виетнам, Филипините – всички страни членки на АСЕАН, и Тайван обаче също имат претенции към територията.

Ли Сян Лун призна, че възходът на Китай е довел до разделения в рамките на АСЕАН.

“Има промяна в глобалния стратегически баланс, китайското влияние нараства с неговата икономика и сила, както и интереса му в региона и отвъд него“, каза той.

„Има различни перспективи и отговори към тази промяна и в баланса между различните страни от АСЕАН”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още