IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ASEAN изключи лидера на хунтата в Мианмар от следващата среща на върха

Това е безпрецедентен ход, като на мястото на Мин Аун Хлаинг ще бъде поканен представител извън политическия живот

11:12 | 16.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кадър от протестите в страната. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кадър от протестите в страната. Снимка: Bloomberg LP

Асоциация на страните от Югоизточна Азия този месец ще е покани представител на Мианмар на тазмесечната си среща на върха, който не е политически представител, съобщиха от Бруней в събота. Това представлява безпрецедентен ход, в който се обръща гръб на лидера на военната хунта в страната, съобщава Ройтерс.

Решението на външните министри на групата, взето на извънредна среща в петък, отбелязва промяна за блока, който обикновено предпочита политика на ангажираност със страните и ненамеса във вътрешните работи.

Срещата бе свикана заради провала на хунтата, която пое властта през февруари, да се придържа към пътната карта за мир, договорена с ASEAN през април, чиято цел бе да се справи с последиците от преврата, воден от Мин Аун Хлаинг.

Международният натиск върху организацията се увеличи значително за предприемане на мерки спрямо липсата на действие от новото ръководство в Мианмар за прекратяване на насилието в страната, улесняване на достъпа на хуманитарна помощ и начало на диалог с опозицията.

Над 1000 цивилни са били убити от силите за сигурност на Мианмар, а хиляди други са арестувани, съобщава ООН. В страната продължават стачките и протестите, които са посрещани с прояви на насилие от новата власт.

В позиция от страната председателка на ASEAN Бруней се казва, че неполитическа фигура от Мианмар ще бъде поканена на срещата на върха на 26-28 октомври, тъй като не е бил постигнат консенсус за присъствие на политически представител.

„Тъй като няма достатъчен напредък…, както и заради притеснения за ангажимента на Мианмар – в частност за установяване на конструктивен диалог между всички засегнати страни, някои страни членки на ASEAN препоръчват ASEAN да даде пространство на Мианмар да възстанови вътрешнополитическото си положение и да се върне към нормалността“, се казва в текста.

В него обаче не се споменава по име нито Мин Аун Хлаинг, така и човекът, който ще бъде поканен вместо него.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още