IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антикорупционните мерки в Китай - удар по ресторантьорския бизнес

Политиката, водена от Си Дзинпин, има негативно влияние преди всичко върху средния и високия клас ресторанти

16:06 | 27.04.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Подкупните служители в Китай не са единствените, които страдат от мерките на президента на страната Си Дзинпин срещу корупцията и разточителството. 

Китайската ресторантьорска индустрия нарасна с 9% до 411 млрд. долара миналата година, а това е най-бавният ѝ растеж за последните две десетилетия, сочат данни от доклад на Китайската кулинарна асоциация (CCA).

Ресторантите, по-специално по-скъпите от тях, отдавна са се превърнали в популярни места за бюрократите в Китай, както и на бизнесмените, които искат да се облагодетелстват от приятелството си с висшите държавни служители
Особено засегнати от кампанията са средният и високият клас ресторанти, посочват от CCA.

Веригата ресторанти на China Chuanjude Group отчете спад в приходите си за 2013 г. с 2,13%  до 1,9 млрд. юана, пише BusinessWeek. Нетната ѝ печалба пък спадна с 27,6% миналата година до 110 млн. юана. В отговор на това веригата се опита да привлече повече семейства и приятели, като добави по-достъпни ястия в менюто си.

В уебсайта си компанията посочи, че се е сблъскала със сериозни перипетии, но е оцеляла въпреки трудните времена на изпитание.

От своя страна, по-слабите резултати на ресторантьорския бизнес идват на фона на по-широка кампания за намаляване на разходите на китайските държавни служители по заведения. Правителствените мерки предполагат също съкращаване на далечните работни пътувания, по-малко използване на правителствени превозни средства и все по-редките официални приеми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още