IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската подкрепа за протестите в Хонконг понижи азиатските борсови индекси

Единствено австралийският индекс ASX 200 отбеляза повишение

12:26 | 28.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Борсите в Азия приключиха сесията в четвъртък с понижения, след като в сряда президентът на САЩ Доналд Тръпм подписа законопроектите в подкрепа на протестиращите в Хонконг, предава CNBC.

Акциите в континентален Китай поевтиняха, поради което индексът Shanghai composite затвори с понижение от 0,47% при 2889,69 пункта, Shenzhen component отчете спад от 0,27% до 9622,14 пункта, докато Shenzhen composite се понижи с 0,26% до 1597,85 пункта.

В изявление на Белия дом беше оповестено, че Доналд Тръмп е подписал два закона в подкрепа на протестиращите в Хонконг. Действието на Тръмп е факт въпреки обвиненията от страна на Китай, че това е намеса във вътрешните работи на страната. В същото време двете най-големи икономики в света все още се намират в положение на търговски преговори за постигане на дългоочакваното споразумение от първа фаза.

"Не мисля, че това прави (сделката) по-малко вероятна", казва Тод Мариано, директор в Eurasia Group и добави: „Това със сигурност ще бъде нежелана спънка, според мен, за Белия дом, докато той се опитва да постигне тази сделка.“

Правителството на Хонконг също е изразило недоволството си от този ход на САЩ, заявявайки, че той ще изпрати грешен сигнал до протестиращите.

Борсовите настроения се подобриха през последните дни на фона на положителна реторика на търговския фронт между САЩ и Китай. Във вторник Тръмп заяви, че страните са близо до постигане на първоначална търговска сделка, след като преговарящите от двете държави проведоха няколко телефонни разговора помежду си и се съгласиха да продължат да работят по оставащите спорни въпроси.

Акциите на Alibaba, от своя страна, продължиха своя възход, като поскъпнаха с още 5,59%. Въпреки това хонконгският индекс Hang Hang се понижи с 0.22% и затвори при 26 893,73 пункта.

В Япония индексът Nikkei 225 затвори с понижение от 0,12% на ниво от 23 409,14 пункта, докато бенчмаркът Topix приключи борсовата сесия с отчетено понижение от 0,17% на ниво от 1708,06 пункта. Акциите на Panasonic поскъпнаха с 2,82%, след като Nikkei Asian Review съобщи в четвъртък, че компанията ще продаде бизнеса си с полупроводници на тайванската фирма Nuvoton Technology.

Бенчмаркът Kospi от Южна Корея също отчете понижение от 0,43% и затвори при 2118,60 пункта. Междувременно акциите в Австралия поскъпнаха и индексът ASX 200 затвори с повишение от 0,2% при 6864,00 пункта.

Към 11:52 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,42 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6764 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още