IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още 170 електромобила за споделено пътуване тръгват по улиците на София

Автопаркът на компанията SPARK се допълва с Hyundai Kona

12:26 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Spark</em></p>

Снимка: Spark

Броят на електрическите автомобили за споделено ползване в София вече достига 300 с добавянето на още 170 електрически Hyundai Kona. Първите двадесет електромобила вече са на разположение на потребителите, а останалите 150 ще бъдат доставени до средата на годината. 

Автомобилите са част от услугата за споделения мобилност SPARK, която е първата по рода си в столицата и бе въведена преди година и половина. За този период приложението вече има над 35 хил. потребителя, а зоните, в които може да бъде нает или освободен автомобил през мобилното приложение, вече покриват значителна част от града, коментира изпълнителният директор на SPARK Стефан Спасов.

Новите Hyundai Kona, които се предлагат на потребителите, са луксозни автомобили от висок клас, които имат значителен пробег от 300 км с едно зареждане. "С тази поръчка правим ясна заявка, че услугата SPARK има голям потенциал и все повече ще навлиза в транспортния микс на София,“ допълва Спасов.

SPARK е услуга от ново поколение, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон, независимо дали той ще се ползва няколко минути или няколко дни. След ползване на услугата колата може да се остави в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София. 

Spark е съвместен проект на Eldrive, компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за дългосрочно наемане на електромобили, и литовската компания Ride Share, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.

Hyundai KONA Electric дебютира в началото на миналата година и се превърна в първия 100% електрически компактен SUV в Европа. Моделът комбинира впечатляващ електрически пробег с модерен визионерски стил. KONA Electric се предлага с 2 варианта на батерията – 39,2 кВтч и 64 кВтч, като спецификацията, предпочетена от Spark, е с по-компактната батерия и ще може да изминава до 300 км с едно зареждане. 

Наемът на електромобил през платформата Spark може да варира от няколко минути до няколко дни в зависимост от нуждите. Цената се определя на минута, като първите 12 минути са включени в първоначалната такса от 3,96 лв., а всяка следваща минута се таксува по 0,33 лв. Цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв. и не може да бъде надвишена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още