IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото подразделение на Audi в Китай преговаря с BYD за доставка на батерии

Audi планира да започне продажбата на девет нови модела автомобили в Китай през следващите две години, като повече от половината от тях са изцяло електрически

12:44 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Германският автомобилен производите Audi заяви, че води преговори за закупуване на батерии с китайската компания BYD за своите автомобили, които произвежда в страната. По този начин Audi ще прекъсне зависимостта си от един-единствен доставчик в Китай, докато въвежда нови модели електрически превозни средства, съобщава Bloomberg.

„Водим разговори с BYD, но не мога да ви разкрия подробности“, каза в интервю преди автомобилното изложение в Гуанджоу Габи-Луизе Вюст, наскоро назначеният ръководител продажби на Audi за Китай и Хонконг.

Audi е в преговори с BYD, подкрепяната от американския милиардер Уорън Бъфет компания, която се смята за най-големият производител на електрически автомобили в Китай и третия по големина доставчик на батерии за индустрията, както и с други потенциални доставчици, споделиха запознати с въпроса източници през август, цитирани от Bloomberg.

Audi, която е собственост на Volkswagen (VW), планира да започне да продава девет модела автомобили в Китай през следващите две години, като повече от половината от тях са изцяло електрически, сподели Вюст.

VW си е поставила за цел да стане въглеродно неутрална до 2050 г. и вече работи усилено за електрифициране на цялото си продуктово портфолио. Най-големият автомобилен производител в света ще инвестира повече от 4 млрд. евро (4,4 млрд. долара) през следващата година, за да добави производство на автомобили с батерии и повече SUV модели в своята продуктова гама. Луксозното подразделение Audi е най-големият генератор за печалба на концерна, а всеки трети клиент на марката е от Китай.

Продажбите на електрически превозни средства в Китай отбелязаха спад заради намаляването на субсидиите и застоя при потреблението, дори когато конкуренти като Mercedes-Benz на Daimler и Tesla представят нови модели. Audi работи усилено за поддържане на връзки с местни производители, както и с други доставчици, споделя още Вюст.

„Това е болезнен преход“, посочи тя, като се позова на разходите за електрификация. Но „всъщност няма друг начин“ на фона на по-строгите регулации за емисиите, добави Вюст.

Производителите на автомобили се стремят да разнообразят доставките на критични компоненти, тъй като внедряването на електрически модели придобива все по-голяма сила. VW планира да достави 22 млн. изцяло електрически превозни средства по целия свят до 2028 г., като повече от половината от тях ще бъдат произведени в Китай. В момента Audi използва акумулаторни клетки от Contemporary Amperex Technology за своя спортен автомобил Q2L Е-tron, продаван в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

Финанси виж още