IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръща ли се активното управление при инвестициите?

Ключова причина за по-доброто представяне на тази стратегия е, че акциите в момента са по-малко корелирани помежду си

15:05 | 18.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Стратегията за подбиране на отделни акции бележи завръщане, след като активните инвеститори са напът да отбележат една най-добрите си години за последното десетилетие, пише Кейт Рууни за CNBC.

От началото на годината 48% от активно управляваните фондове с акции на големи компании се представят по-добре от своите бенчмаркове, според Bank of America Merrill Lynch. Това е второто най-добро постижение от финансовата криза насам след това отпреди две години.

 „Това е добра новина за активните мениджъри – избирането на акции се завръща”, коментира Савита Субраманиан, ръководител щатски акциии и стратегии в Bank of America, в бележка към клиентите си тази седмица.

Ключова причина за по-доброто представяне е, че акциите в момента са по-малко корелирани помежду си в сравнение със секторите като цяло. Това показва, че избирането на акции сега означава повече от простото избиране на печеливш сектор, казва Субраманиан.

Това се изостря от търговската война, която засяга по-различен начин компаниите в рамките на секторите. Например технологичните компании с по-голяма експозиция към външното търсене се представят по-лошо.

Най-добре през тази година се представят фондовете, които инвестират в растящи компании, като 60% от тях побеждават широкия индекс Russell. Малко под половината от фондовете, които залагат на утвърдени компании, изпреварват своя бенчмарк.

За тези които търсят правилните акции обаче няма много възможности за откриване на алфа (възвръщаемост над тази, която обуславя съответния рисков профил на акцията – бел. ред.), така че не ясно дали положителната им серия ще продължи.

 „Разликата между най-добре и най-лошо представилите се акции остана под средната през последните няколко години”, посочва Субраманиан.

Въпреки добрите резултати от избирането на акции напоследък, като цяло дългосрочната тенденция е за насочване към индексни и борсово търгувани фондове.

Сумата инвестирана в пасивни фондове се е удвоила от 2009 г. насам, според Bank of America. Разходите за инвестиране спадат, след като инвестиционни компании като Fidelity и Charles Schwab се съревновават помежду си с по-ниски такси. Пасивният мениджър на активи Vanguard притежава над 5% от почти всички акции от индекса S&P 500.

 „Въпреки по-добрите времена за активните фондове сега, дългосрочната тенденция за предпочитание на пасивното управление може да се засили”, завършва Субраманиан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още