IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завоите по пътя на руския газ за Югоизточна Европа

На този етап България изглежда като План Б в действията на "Газпром" за доставка на газ за региона

08:13 | 13.06.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Южен поток&quot; остана в историята, но Русия не се отказва да търси ново трасе на газа за региона. <em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

"Южен поток" остана в историята, но Русия не се отказва да търси ново трасе на газа за региона. Снимка: "Газпром"

На 7 май 2017 година без фанфари и официални церемонии, само с кратко съобщение на сайта на „Газпром“, беше даден дългоочакваният старт на строителството на нов газопровод по дъното на Черно море. Новото трасе – към бреговете на Турция, гарантират и допустимост на проекта по европейските правила, но и доста завои по пътя на руския газ към Балканите и към Централна и Източна Европа като цяло.

Т.нар. „Турски поток“ донякъде замества „Южен поток“, макар и в двойно по-малък обем, а въпросителните около пътя на тръбите към Европа остават.

Новият газопровод ще бъде с две тръби с капаците от по 15,7 млрд. куб. метра газ годишно, като за строителството на първата съмнения няма никакви – тя ще захранва директно турските клиенти на „Газпром“.  Втората трябва да продължи към Централна и Източна Европа и именно нейният път е трябва да преодолее редица препятствия. Затова и Русия сега води активно преговори, за да намери най-добрите условия.

Засега вариантите са два – през България или през Гърция, а докато стигне до там, тръбата задължително ще премине през Турция. Какво означава това за България и нашите амбиции да запазим регионалната си роля на газоразпределителен център?

На първо място - страната ни трябва да осигури входна точка и вариантите за това са два – използването на съществуващата връзка между газопреносните мрежи на България и Турция и това минава през освобождаване на капацитета и провеждане на търгове за разпределение, каквито са изискванията на европейското законодателство.

Другият вариант е изграждането на нова връзка и планове за това има, но спират до подписване на споразумение за разбирателство от 2014 година. След това на територията на страната ще бъде изграден газов хъб, използвайки наличната инфраструктура след реконструкции и модернизации. Проектът за това вече се изпълнява. От този хъб руският газ ще бъде търгуван и изпращан към европейските клиенти.

„Газпром“ също се подготвя за такъв вариант – по време на икономическия форум в Санкт Петербург компанията подписа споразумение с българския енергиен министър Теменужка Петкова, по силата на което компанията ще участва в проекти за развитие на газопреносната ни мрежа.

Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 5
IQ96
преди 6 години
..че не ми харесва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
IQ96
преди 6 години
НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ И ВРАГОВЕ!ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ!ПУТИН ГО ДОКАЗА, ЧЕ Е ДОБЪР СТРАТЕГ И ПОЛИТИК.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ЕВРОПА ТАКИВА ЛИПСВАТ.Въпреки минусите и не че го харесвам, но и аз тъй мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 21
крас
преди 6 години
Оспорвам внушенията, че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще има втора тръба водеща към ЕВРОПА.За руснаците ТУРЦИЯ се превърна в стратегически парньор, какъвто можехме да сме ние. Строителство на 4-ри блока на АЕЦ в Акую, ТУРСКИ ПОТОК, производство на С 400 ..ОПАСНОТО КОЕТО ЕВРОПА НЕ ЗАБЕЛЯЗВА Е, ЧЕ ЕВТИНИТЕ ЕНЕРГОНОСИТЕЛИ СЪЗДАВАТ БЛАГОПРИЯТНА СРЕДА ЗА ИНВЕСТИЦИИ КОИТО БИХА СЕ НАСОЧИЛИ КЪМ ТУРЦИЯ, а не към Европа където газта ще е скъпа!!Азиатската политика на Путин създава в ръководството на ЕС чувството за неизбежна необходимост от Европа и пазара й.ВСЪШНОСТ ТОВА НЕ Е ТАКА!КООПЕРИРАНЕТО НА РУСИЯ С ТУРЦИЯ И ТО В ОТРАСЛИ КАКВИТО СА ОТБРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ ПОКАЗВА, че Москва е решила да ползва Турция като троянски кон с който да заобиколи наложените и от запада ТЕХНОЛОГИЧНИ ЗАБРАНИ!НЯМА ВЕЧНИ ПРИЯТЕЛИ И ВРАГОВЕ!ИМА ВЕЧНИ ИНТЕРЕСИ!ПУТИН ГО ДОКАЗА, ЧЕ Е ДОБЪР СТРАТЕГ И ПОЛИТИК.ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НА ЕВРОПА ТАКИВА ЛИПСВАТ.Горди и самонадеяти ръководителите на ЕС вървят по пътя на самоунищожениет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 45 rate down comment 28
Invcom
преди 6 години
А ние пак ще вземем на теслата дръжката.. Защото беше много важно за една шепа грантаджии да подскачат срещу Южен поток, докато "глупавите" турци и гърци ще се избият тръбата да мине през тяхна територия.. Честито *** от държава транзитираща газ станахма държава краен потребител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още