IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо терористите удрят точно Франция?

Училищата са натоварени и с още една задача: да се грижат за интегрирането на всички

08:45 | 22.10.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/SEBASTIEN NOGIER</em></p>

Снимка: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Запалените свещички сами по себе си вече не са достатъчни, а тревогата най-сетне трябва да отстъпи и да даде път на решителни действия. Не само във Франция училищата са натоварени с важната задача да възпитават у децата определени ценности, без които обществото не може да просъществува: демокрация, свобода на словото, толерантност към другия.

Но училищата са натоварени и с още една задача: да се погрижат за интеграцията на всички, независимо от произхода и религията им. От години обаче се знае (а и се недоволства), че училищата във френските предградия все по-трудно се справят с тази задача, тъй като радикални ислямисти упражняват натиск върху учителите и поставят под свой контрол цели квартали, пише в свой коментар за Frankgurter Allgemeine Zeitung Райнер Херман.

Да, ислямските терористи могат да ударят навсякъде по света. Но те с натрапчива честота удрят тъкмо във Франция - много по-често, отколкото в Германия или Великобритания например. В изброените три страни през десетилетията възникнаха така наречените "паралелни общества".

Но това далеч не означава, че всеки млад човек, който се чувства осиротял без родина и отечество се превръща в ислямски терорист. Редица изследвания показват, че във Франция много мюсюлмани са културно зле интегрирани и че им е трудно да привикнат със секуларизацията - стриктното разделяне на религията от държавата. Мнозина от тях дори смятат тази повеля за продължение на френската колониална политика.

В Германия предпоставките са малко по-благоприятни. Тук мюсюлманите пристигат, без да са обремени от историческа колониална травма. В тукашната светска държава те свободно могат да практикуват религията си.

Навсякъде обаче има една червена линия, която не се прекрачва: Ние не може да се предаваме пред враговете на Просвещението, заключава Херман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Веско
преди 3 години
Царевичен, доста спорни твърдения. Може ли един ислямски диктатор ликвидиран да ми напомните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Отговорът е много *** - тероризират, защото Франция ги търпи. Още след варварските атентати в Ница и Париж, когато бяха избити стотици мирни хора, деца бяха газени като ***, още след оскверняването на толкова църкви, след убийството на свещеници направо пред олтара, трябваше да се реагира по единствения адекватен начин - ИЗТРЕБЛЕНИЕ на тая напаст или най-малкото незабавното и безусловно прогонване от Европа !!! Каква интеграция, каква толерантност към озверели фанатици, обладани от мисълта да убиват народа, който ти е приютил и ги храни? Самият факт, че посягаш на тия, дето са те приели в домът си и ти дават всичко наготово, вече те поставя извън човешкия род и те лишава от каквито и да е права, които тоя род ти дава. Докато Франция и цяла Европа не проумее тоя простичък факт, ще продължи да бъде тероризирана и бавно ще умира докато положението стане неспасяемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Ти явно си от зомбираните Царевични деца, защото с нечувано усърдие пишеш глyпости. В Китай тия просто не виреят, там ги избиват като вреден дивеч. В Русия не смеят, за да не започнат да ги избиват и там - руснак няма да търпи да му газят вярата и да му избиват децата. Тия "диктатори" за които пишеш (Асад, Садам, донякъде Кадафи) бяха цивилизовани диктатори - в Сирия и Ирак навремето християни и мюсюлмани живееха мирно заедно. Те бяха разорени от американските бандити и престъпници, същите закрилят Саудитска Арапия от десетилетия - не Русия, пак американците отгледаха талибаните !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Терористите удрят най много във Франция и САЩ защото това са двете държави които бомбят най много ислямските катуни и трепат ислямски диктатори. Русия никога не напада ислямски държави, даже ги защитава от лошите християни и сключва съюзи като ОПЕК за да изнудват белите хора да плащат повече за петрол. Китай също винаги е на страната на ислямистите. Германия от ВС си трае. Великобритания винаги играе двойни игрички, но понякога се отпуска и разчиства, като това води атентати и при тях. Това са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още