IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Себастиан Курц ще липсва на политическата сцена?

Той пое редки рискове, които генерират много полезен опит за тези, които се интересуват от възстановяването на умерената десница като модерна сила с бъдеще

16:02 | 27.10.21 г. 2
<p>
	Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц. <em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейските консерватори са на колене. Както Politico писа скоро, най-западната европейска столица, където те все още държат властта, е Любляна в Словения. Перспективите им пред изборите са слаби в най-големите държави членки на Европейския съюз (ЕС) са слаби.

Във Франция например кандидатът на републиканците Ксавие Бертран се представя по-лошо в социологическите проучвания преди президентските избори през 2022 г., отколкото Франсоа Фийон на този етап преди пет години, пише Bloomberg.

Особено болезнено е падението на Себастиан Курц в сравнително малка Австрия. Само преди седмици Курц беше голямата надежда на десния европейски център. Още в средата на септември Манфред Вебер, лидерът на дясноцентристката фракция на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент (ЕНП е чадърната организация на умерените европейски консерватори), призова политиците с еднакво мислене „да вървят по пътя на Себастиан навсякъде в Европа“.

По думите на Вебер те трябва да модернизират партиите си, а в началото на месеца Тилман Кубан, ръководител на младежкото крило на германските християндемократи, заяви, че неговата партия се нуждае от собствен Себастиан Курц.

Курц обаче беше принуден да подаде оставка като канцлер на Австрия, след като неговият коалиционен партньор – Зелените, отказа да работи с него заради корупционен скандал. Негови близки сътрудници са обвинени, че са използвали държавни пари за създаване на фалшиви анкети, които са засилили популярността на Курц, а след това са накарали популярен таблоид да ги публикува.

Обвиненията се основават на множество текстови съобщения от близкия кръг на вече бившия канцлер на Австрия. Въпреки че не доказват личното участие на Курц в схемата, те съдържат вредни коментари. Курц например е разкрит като безсрамник кариерист, който се е опитал да подкопае своя предшественик Райнхолд Митерлехнер като партиен лидер. Курц тайно е агитирал регионалните лидери срещу плана на Митерлехнер за увеличаване на финансирането за детски градини. По същото време двамата служиха в един и същи кабинет.

„Човек без морал“, това е заглавието за скандала с Курц в германския Sueddeutsche Zeitung.

Много австрийски избиратели също изглеждат отблъснати. Въпреки че Народната партия все още е най-популярната партия, нейната подкрепа е най-ниска от началото на май 2017 г. - тоест от момента, в който Курц пое нейното ръководство и направи изборно чудо.

Една от причините за това слабо представяне е, че Курц, който сега ръководи фракцията в парламента, все още се смята за лидер в сянка, въпреки че отстъпи поста на бившия външен министър Александър Шаленберг.

Злонамерената радост е естествена, когато политик, характеризиран „без морал“, понася унизително поражение. Трябва да се каже също така, че при канцлера Курц Австрия не се отличи в борбата с пандемията. Според Международния валутен фонд брутният вътрешен продукт на Австрия се е свил с 6,2% през 2020 г., докато развитите икономики като цяло претърпяват спад от 4,5%. Очакванията за тази година са за ръст на БВП на Австрия с 3,9% при средно 5,2% за развитите икономики.

Успехът в организирането на масови тестове се компенсира от относително ниския процент на ваксинация - 62,5% спрямо 76,5% във Франция например. Хаотичните блокади по време на пандемията изглеждаха сякаш политиката на правителството се ръководи повече от социологическите проучвания, отколкото от съветите на експерти.

Последна актуализация: 21:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 2 години
Надменен, арогантен. Колко пък да липсва? И на кого?И точно пътят между Маргарет Тачър и Борис Джонсън онагледява докъде могат да ни докарат десните - каквото Тачър пося, Джонсън ожъна. Сега - приятен апетит, сър!Да не забравяме, че и ББ се води десен. Но тук просто сме пратили един комсомол да им разваля вкуса на манджата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Да липсва ли? Колкото Хитлер липсва, тоя щеше да стигне до същите "висоти" ако беше останал на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още